Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tentokrát zaměřeno na rychlost

KRAJ - Středočeští policisté se ve dnech 19. a 26. ledna 2024 zapojili do celorepublikové speciální kontroly zaměřené na dodržování dovolené rychlosti jízdy vozidel v obci a mimo obec. 

V průběhu celého dopravně bezpečnostního opatření se policejní hlídky zaměřily zejména na kontrolu dodržování dovolené rychlosti jízdy vozidel v obci i mimo obec. Jejich pozornosti neunikly ani další zákonem stanovené povinnosti jako zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní. Neopomenuly kontrolu technického stavu vozidel, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů a dodržování dalších předpisů stanovených platnou legislativou. Současně také prováděly kontrolní činnost spojenou s pátráním po osobách, věcech a odcizených vozidlech. Hlavním cílem této akce není jen represe, ale také preventivní působení na řidiče. 

Během akce policisté zkontrolovali 838 vozidel.  Vyřešili pokutou v příkazním řízení na místě 297 přestupků, 13 jich zadokumentovali a poslali k vyřešení příslušnému správnímu orgánu. Nejvyšší povolenou rychlost překročilo 151 řidičů, 111 v obci, 40 mimo obec. Dalším nejčastějším dopravním přestupkem bylo nezaplacení dálničního poplatku, 46 případů. Špatný technický stav vozidla mělo 38 řidičů, 26 jich dostalo pokutu za špatný způsob jízdy, 19 za držení hovorového zařízení. Za jízdy  nepoužilo bezpečnostní pásy  12 pasažérů. Pod vlivem alkoholu řídili své vozidlo 2 řidiči. Oba nadýchali do jednoho promile.

Hlavním cílem dopravně bezpečnostního opatření zaměřeného na dodržování povolené rychlosti je snížit neukázněné chování některých řidičů na silnicích a především snížit počet dopravních nehod a přestupků v silničním provozu. Nepřiměřená rychlost je nejčastější příčinou dopravních nehod, které mnohdy končí tragicky.

Osvětový projekt 13:Minut
Jízda nepřiměřenou rychlosti je chyba, kterou pravidelně děláme téměř všichni a bez výčitek. Tedy jen do doby, než nám to nevyjde. „Plus deset“ je totiž společenská norma. Víme, že je to „jen za body“ a nepřipouštíme si, že to může mít fatální následky. Odhalte s námi příběhy lidí, kterým se tato chyba vymstila a nahlédněte do jejich svědomí.

por. Mgr. Markéta Johnová
5.2.2024

vytisknout  e-mailem