Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Stop uplácení na dálnici

V polovině března letošního roku se pokusil řidič na dálnici v okrese Praha – východ podplatit muže zákona. 

     V úseku 9 km dálnice D/8 ve směru na Prahu poblíž obce Postřižín kontrolovali policisté z Dálničního oddělení Nová Ves osmatřicetiletého muže z Mělnicka, který couval v připojovacím pruhu s osobním motorovým vozidlem BMW X5. Policisté mu sdělili, jakého přestupku se dopustil, a že s ním musí sepsat oznámení o přestupku. Muž hlídce sdělil: „Spěchám, zaplatím jakoukoliv blokovou pokutu.“, což několikráte zopakoval. Policisté mu vysvětlili, že tento přestupek nelze řešit v blokovém řízení a s řidičem sepsali na místě oznámení o spáchaném přestupku. Přestupce se k události písemně vyjádřil na příslušný formulář a tento podepsal. Posléze hlídce vrátil desky s tiskopisem, kdy pod formulář se svým vyjádřením přiložil reklamní leták jeho firmy. Poté z místa odjel.
     Hlídka po nasednutí do služebního vozidla zjistila, že v deskách pod reklamním letákem jsou přiloženy dvě dvoutisícové bankovky. Policisté se snažili vůz s přestupcem dojet a muže zadržet, což se jim však už nepodařilo. O celé skutečnosti neprodleně informovali svého nadřízeného a případ si převzali kriminalisté z územního odboru Praha venkov - Východ, neboť zde vzniklo důvodné podezření ze spáchání zločinu podplácení. Nejprve shromáždili potřebné podklady, provedli důsledné šetření a v polovině května zahájili trestní stíhání řidiče BMW z uvedeného zločinu. Následovalo další, téměř tříměsíční vyšetřování případu. Před koncem prázdnin policejní komisař předal kompletní spisový materiál okresnímu státnímu zástupci pro Prahu – východ s návrhem na podání obžaloby, který následně celou věc předložil k projednání soudu.
     V případě, že by soud po skončení soudního řízení dospěl k rozhodnutí, že se pachatel tohoto protiprávního jednání dopustil, může mu uložit trest odnětí svobody v rozmezí od jednoho roku do šesti let, propadnutí majetku nebo peněžitý trest.

vytisknout  e-mailem