Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Vidět a být viděn!

BEROUNSKO – Dopravní policisté se věnovali viditelnosti chodců. 

Na důležitost nošení reflexních prvků upozorňovali v úterý 5. března policisté z Dopravního inspektorátu v Berouně. Preventivní akce měla za cíl jediné, a to upozornit chodce a další účastníky silničního provozu na bezpečný pohyb na pozemních komunikacích. Během dopoledních hodin rozdali policisté několik desítek reflexních pásek, kšand a samolepek.

I přesto, že je v posledních dnech znát prodlužování dne a zkracování noci, upozorňujeme na důležitost nošení reflexních prvků v dopravním provoze a na silnicích. Zejména chodci by měli mít na paměti, že je důležité nejen vidět, ale být viděn. Z níže uvedené porovnávací tabulky je patrné, jak vhodně zvolená barva svrchních oděvů a reflexní prvky zásadně zvyšují viditelnost.

Tabulka viditelnostiTabulka viditelnosti


 

Místo tmavého oděvu zvolte světlý a ten opatřete reflexním prvkem a rázem zvýšíte svojí viditelnost až na 200 m. Současná nabídka obsahuje různé prvky od reflexních vest, pásek, samolepek, přívěsků, ale například také tkaničky do bot a další doplňkový materiál.

Nezapomeňte tuto výbavu pořídit i dětem. Pro ty děti, které se samy pohybují v dopravním provoze, by to měla být samozřejmost. Taška do školy nebo batoh na trénink stačí ověsit reflexním plyšákem. Pro vaší ratolest to bude mít nejen preventivní účel.

Pokud jste pejskař, který se pohybuje ve tmě a v dopravním provoze, tak doporučujeme pořídit reflexní obojek i čtyřnohým mazlíčkům. Nejen, že psa lépe uvidíte, ale zároveň zvyšujete jeho viditelnost i pro řidiče motorových vozidel.

Nebojte se řádně vybavit kočárek, invalidní vozík a sáňky, prostě vše, co se pohybuje.

Upozorňujeme na právní úpravu zákona č. 361/2000 Sb., kde je povinnost mít na sobě reflexní prvky pro chodce zakotvena:

§ 53 odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb.:

„Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Nejen dopravní policisté se snaží působit preventivně a v pravidelných intervalech šířit tuto důležitou osvětu na silnicích. Naším cílem je dlouhodobě snižovat nepříznivý vývoj nehodovosti a snižovat nekázeň účastníků silničního provozu.

nprap. Simona Vacherlohnová
preventistka PČR ÚO Beroun
6. března 2024

Odkazy do noveho okna

Vidět a být viděn!

Vidět a být viděn! 

Detailní náhled

Vidět a být viděn!

Vidět a být viděn! 

Detailní náhled

Vidět a být viděn!

Vidět a být viděn! 

Detailní náhled

Vidět a být viděn!

Vidět a být viděn! 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem