Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Posilněn alkoholem způsobil dopravní nehodu

BEROUNSKO – Následkem smyku a vjetí na krajnici, došlo k převrácení vozidla na střechu. 

Policisté berounského dopravního inspektorátu vyjížděli v podvečerních hodinách dne 16. dubna 2021 k dopravní nehodě v katastru města Beroun.

Po příjezdu na místo dopravní nehody bylo zjištěno, že jen několik minut po devatenácté hodině řidič osobního vozidla tovární značky Škoda Octavia při jízdě ve směru od obce Zdejcina do Berouna pravděpodobně nezvládl řízení a dostal smyk. Následně se svým vozidlem zůstal stát na krajnici v protisměru. Při pokusu o vyjetí, sjelo vozidlo do příkopu a otočilo se na střechu. Policejní hlídka vyzvala řidiče k předložení dokladů potřebných pro řízení motorových vozidel a k dechové zkoušce. Policejním šetřením bylo zjištěno, že řidičem vozidla je čtyřicetiletý muž z okresu Beroun, u něhož byla dechová zkouška s pozitivním výsledkem a naměřená hodnota ve výši 2,01 promile alkoholu v dechu. Řidič se dobrovolně podrobil odběru biologického materiálu v berounské nemocnici. Při dopravní nehodě nebylo zjištěno ani hlášeno žádné zranění osob. Na místě zasahovala i posádka HZS Beroun, která provedla vyproštění vozidla. Předběžně vzniklá škoda byla vyčíslena na částku 100 000,-Kč. Dopravní nehoda je v šetření.

Řidič je za své protiprávní jednání nyní podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí maximální trest odnětí svobody ve výši až na 3 roky.

Alkohol za volant nepatří

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol i drogy za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění.

Do alkoholové pasti se přitom zdaleka nemusí dostat člověk, který usedne za volant bezprostředně po konzumaci alkoholu. Stejně zrádný a nebezpečný je tzv. zbytkový alkohol. Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce.

nprap. Jana Šteinerová
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
19. dubna 2021

Odkazy do noveho okna

Dopravní nehoda u Berouna

Dopravní nehoda u Berouna 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem