Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Jízda v protisměru

BEROUNSKO – Řidiči byl pod vlivem alkoholu. 

Včera 19. října 2020 vyšetřovatel služby kriminální policie sdělil podezření pětapadesátiletému cizinci z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti podle § 273 odst. 1, odst. 2 písm. b) trestního zákoníku.  

Toho se dopustit tím, že v sobotu 17. října 2020 době od 19:45 do 20:15 hodin jako řidič soupravy vozidel sestávající z nákladního automobilu zn. Volvo a nákladního návěsu zn. Schmitz, nerespektoval svislou dopravní značku "zákaz vjezdu všech vozidel" č. B2 (kdy značka zakazuje vjezd všem druhům vozidel na jednosměrnou pozemní komunikaci v níže je provoz veden opačným směrem) a najel u čerpací stanice společnosti v Berouně, na 18 km, do části dálnice D5 určené pro jízdu ve směru na Prahu, odkud pokračoval v další jízdě v protisměru na Plzeň, do prostoru 24,5 km dálnice D5, kde mu bylo v další jízdě zabráněno zablokováním cesty služebním vozidlem Policie ČR.

Řidič se podrobil na základě pozitivního výsledku pasivní dechové zkoušky na přítomnost alkoholu v dechu, lékařskému vyšetření spojeného s odběrem krve v í nemocničním zařízení, následným vyšetřením krve v nemocnici byla zjištěna hladina alkoholu v jeho krvi v hodnotě 1,68 g/kg.

Včera 19. října 2020 byla věc podle ustanovení § 179c/1 trestního řádu předložena státnímu zástupci, následně došlo k odsouzení jmenovaného soudcem a propuštění na svobodu.

JÍZDA V PROTISMĚRU

Jízda v protisměru je jedna z nejrizikovějších kolizních situací, se kterou se můžeme setkat zejména při jízdě vozidlem po dálnici či silnici pro motorová vozidla. Abychom dokázali zmírnit následky a snížili riziko střetu s protijedoucími vozidly, je vhodné se řídit níže uvedenými základními radami a doporučeními.

V případě, že vidíte auto na dálnici v protisměru, nezmatkujte. Zařaďte se do pravého pruhu a zpomalte. Současně zavolejte na linku 158 tísňového volání Policie České republiky a nahlaste, na které dálnici a v jakém kilometrovém úseku a směru se auto vyskytuje.

I mýtné brány mají na sobě kontrolní senzory, které by měly vozidlo v protisměru zaregistrovat a předat informaci na dispečink. Ten o tomto vozidle neprodleně informuje řidiče jedoucím po této dálnici prostřednictvím informačních tabulí nad dálnicí.

Pokud se vám tedy náhodou stane, že vjedete na dálnici v protisměru, je nutné, abyste postupovali podle tohoto návodu:

•             Zastavili co nejvíce u kraje vozovky, nejlépe vlevo, tj. vedle nejpomalejšího pruhu.

•             Zapnuli varovné blinkry, aby bylo vozidlo co nejlépe vidět.

•             Oblékli si reflexní vestu, ve které budete vidět na velkou vzdálenost, čímž snížíte riziko střetu vaší osoby s projíždějícím vozidlem a chráníte tím své zdraví i život.

•             Opustili vozidlo a schovali se za svodidla, tam jste rovněž chráněni pro případ nehody.

•             Umístili výstražný trojúhelník minimálně 100 m před autem.

•             Zavolali na tísňovou linku 158 Policie České republiky a nahlásili, co a kde se stalo.

•             Vyčkali do příjezdu Policie.

Hlavně se nikdy na dálnici neotáčejte!

nprap. Michaela Nováková 
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
20. října 2020

vytisknout  e-mailem