Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Alkohol a drogy za volant nepatří

BEROUNSKO – Usedl za volant pod vlivem drog. 

Včera 18. ledna 2021 před půl dvanáctou v noci kontrolovali berounští policisté v Plzeňské ulici v Berouně osobní vozidlo Peugeot 307, za jehož volantem zjistili šestatřicetiletého muže z Berouna. Ten usedl za volant i přes skutečnost, že byl pod vlivem drog. Provedená zkouška testem DrugWipe 5 SP byla s pozitivním výsledkem na Amphetamin/Metamfetamin. Řidič se následně podrobil lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu v nemocničním zařízení.

Skutek je prošetřován jako podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až jeden rok za mřížemi.

Drogy za volantem: Nejčastěji marihuana a extáze

Výroční zpráva Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti ukazuje, že nejčastěji užívanou drogou na území České republiky jsou hned po alkoholu konopné látky. Potom následuje extáze, halucinogenny, pervitin, kokain.

Je nutné, aby mladí lidé začali vnímat alkohol a drogy za volantem jako vážný problém. A aby si uvědomili riziko, že případná cesta s řidičem pod vlivem může skončit tragicky.

Alkohol a drogy ovlivňují řadu psychomotorických funkcí, prodlužují reakční dobu. Některým řidičům zvyšují sebevědomí, což může vést k přecenění svých schopností.

nprap. Michaela Nováková 
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
19. ledna 2021

vytisknout  e-mailem