Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Máte své kolo v pořádku?

Na konci dubna se policisté zaměří na cyklisty. 

Jakmile se objeví slunce na obloze, oteplí se, všichni vyjdou ven. Chodníky, silnice, stezky ožijí domluva.JPGpřítomností chodců, bruslařů, dětí na odrážedlech, skateboardech, přítomností cyklistů, lidí na koloběžkách…V souvislosti s tímto „provozem“ se ostravští policisté zaměří v rámci dodržování zákona o silničním provozu na cyklisty, ale i chodce – bruslaře.
Preventivní akce ve dnech 23. dubna a 28. dubna 2015 společně se strážníky Městské policie Ostrava, krajským koordinátorem BESIPu, zdravotníky z Českého červeného kříže Ostrava bude zaměřena na dodržování pravidel na frekventovaných cyklostezkách. Zkontrolujeme povinnou výbavu jízdních kol, používání reflexních materiálů a zodpovědným cyklistům umožníme zaevidovat si jízdní kolo u strážníků. Zdravotníci provedou osvětu ohledně možných úrazů a ošetření. Cílem akce je informovat širokou veřejnost o možnosti nechat si zaevidovat své kolo a kontrola dodržování pravidel v silničním provozu.

malý cyklista.JPGKaždým rokem dochází k několika stovkám krádeží samostatných jízdních kol. Za rok 2014 evidujeme 534 takových případů. V letošním roce za první tři kalendářní měsíce je to 51 kol. Znáte značku svého jízdního kola?  Znáte výrobní číslo nebo máte doma uchovaný záruční list? Umíte své kolo popsat, kdyby Vám bylo odcizeno? To jsou základní otázky, které zaslechnete následně při ohlášení krádeže. Mnozí poškození mají problém toto doložit. Právě tyto informace mohou zásadně usnadnit vypátrání či zajištění kola. Strážníci Městské policie Ostrava budou v terénu (za klimatických vhodných podmínek)  provádět forenzní značení jízdních kol pomocí syntetické DNA.
K zaevidování budete potřebovat:
• průkaz totožnosti
• doložit doklad o původu kola, jestliže jej vlastníte
• a samozřejmě předložit jízdní kolo (více nawww.mpostrava.cz)
Údaje o odcizeném kole si následně policisté mohou vyžádat. V případě, že kolo nechcete mít v evidenci, postačí, když si své kolo vyfotíte a uschováte doklady o jeho pořízení.
Značení bude probíhat v době od 15:00 hod. do 18:00 hod. na cyklostezce ul. Plzeňská u Dakoty (28. 4. 2015 ) a na cyklostezce na Hlavní třídě u kruhového objezdu (23. 4. 2015).

visačky.JPGI v letošním roce se do preventivních aktivit zapojilo několik ostravských prodejců jízdních kol. V jejich prodejnách najdete informace nejen o možnosti značení jízdních kol, ale i preventivní materiály např. „cyklistické desatero“. Je na každém, aby dbal na svou bezpečnost a „oprášil“ si své znalosti a podle nich se v provozu řídil. K tomuto patří i používání reflexních prvků, jak na kole, tak i oděvu. Používáním těchto prostředků můžete předejít zbytečným kolizím. Umožníte tak řidičům motorových vozidel, aby Vás včas zpozorovali a mohli se Vám bezpečně vyhnout.   V roce 2014 evidujeme 68 dopravních nehod s účastí cyklistů, z toho bylo 12 dětí. V letošním roce za období leden až březen evidujeme 3 dopravní nehody s účastí cyklistů.
Připomeňme si povinnou výbavu jízdního kola:
• dvě na sobě nezávislé účinné brzdy
• zadní odrazka červené barvy (tato může být kombinována se zadní červenou svítilnou nebo nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností)
• přední odrazka bílé barvy (tato odrazka může být nahrazena odrazovými materiály obdobných vlastností)
• odrazky oranžové barvy na obou stranách šlapátek, na paprscích předního nebo zadního kola nebo obou kol nejméně jedna boční odrazka oranžové barvy na každé straně kola
Odrazové materiály nahrazující přední nebo zadní odrazku mohou být umístěny na oděvu či obuvi cyklisty. Oranžové odrazky mohou být nahrazeny odrazovými materiály na bocích kola nebo na bocích plášťů pneumatik či na koncích blatníků nebo na bočních částech oděvů cyklisty.
Za snížené viditelnosti:
• světlomet svítící dopředu bílým světlem
• zadní svítilna červené barvy
Mezi doporučenou výbavu patří zvonek, účinný kryt řetězu, účinné blatníky.  Samozřejmostí je přilba, která je do osmnácti let povinná. A závěrem ještě malé připomenutí:
• do provozu mohou bez doprovodu děti starší deseti let
• dítě, které sedí v sedačce na jízdním kole, mohou vézt osoby starší patnácti let
• osoby starší osmnácti let mohou vézt dítě, které je ke kolu připojeno spojovací tyčí

Spolupracující cykloprodejci:
www.bagbike.cz
www.cyklojurecek.cz
www.madejasport.cz
www.cyklo-vrzal.cz
www.maxbike.cz

por. Mgr. Kateřina Špoková
STP Ostrava
16. dubna 2015

vytisknout  e-mailem