Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Buďte vidět!

KRAJ: Policisté se zaměřují na zviditelnění chodců i cyklistů v dopravě. 

Jihomoravští policisté se s příchodem podzimu tradičně ještě více zaměřují na nejvíce zranitelné účastníky silničního provozu, což jsou chodci. Nejen mimo obec, jak již ukládá zákon, ale i v obcích doporučujeme užívat reflexní prvky. Automobily i cyklisté mají ze zákona povinnost svítit. Chodci napomohou tomu, aby byli vidět, právě reflexními prvky. Ty již většina výrobců používá například na dětských školních brašnách, bundách, batozích, kšiltovkách, ale jsou k dostání i ve formě přívěsků, nálepek či reflexních pásek, které si můžete umístit na rukáv, nohavici či kabelku. Výhodou těchto materiálů je, že odrážejí světlo zpět ke zdroji a to až na vzdálenost 200 metrů. Člověk, který má na sobě reflexní materiál, je tak v noci vidět na 10 x větší vzdálenost než v modrém oblečení, což je pro řidiče velmi důležité, protože mu to dává možnost včasné reakce. Pokládáme za přirozené, že tyto prvky pro zvýšení bezpečnosti nosí policisté, hasiči a záchranná služba. Jsou však stále lidé, kteří si důležité pravidlo „vidět a být viděn“ neuvědomují.

Novela zákona o silničním provozu říká: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích."

Chodci musí pamatovat na své zviditelnění s využitím reflexních prvků nejen za tmy, ale i za soumraku, svítání, při mlze či hustém dešti. Za snížené viditelnosti řidiči nejlépe vnímají chodce s reflexními doplňky umístěnými na pohyblivých částech těla. Proto je dobré umístit si např. reflexní pásku nad kotník a na ruku na straně přivrácené ke středu vozovky.

Řidič by měl při jízdě předvídat pohyb osob na krajnici a za snížené viditelnosti přizpůsobit rychlost jízdy vzdálenosti, na kterou má rozhled.

Chodcům, kteří nedodrží tuto povinnost, hrozí od loňského února bloková pokuta ve výši až 2 000 korun. Chodci by ale také měli pamatovat na to, že se vystavují nejen hrozbě finančního postihu, ale případně také možné povinnosti uhradit část léčebných či dalších nákladů vzniklých v souvislosti s dopravní nehodou.

Jihomoravští policisté šetřili v loňském roce 117 nehod, které zavinili chodci, z toho čtyři skončily smrtí chodce. Do konce září letošního roku to bylo v našem kraji 93 nehod zaviněných chodci.

K vážné nehodě chodce, který neměl na sobě žádný reflexní prvek, došlo i počátkem října na Břeclavsku, odkaz zde.

Policisté se v rámci služby zaměřují na kontrolu viditelnosti chodců i cyklistů. I ti totiž někdy podceňují riziko, které na sebe berou, když nemají dostatečně osvětlením vybavené jízdní kolo. Například ve Vyškově narazili dopravní policisté v pondělí ráno hned na dva takovéto cyklisty a včera v brzkých ranních hodinách na dalšího. Muž cestující do zaměstnání měl na kole pouze zadní světlo, to přední měl umístěné v batohu na zádech. Policisté se také snaží osvětovými preventivními besedami a akcemi přispívat k tomu, aby si lidé důležitost reflexních prvků za snížené viditelnosti uvědomovali. Na tuto skutečnost upozorňujeme po dohodě s dopravci i v autobusech na Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku.

Jihomoravští policisté v těchto dnech upozorňují a budou upozorňovat na preventivních akcích na důležitost užívání reflexních prvků v dopravě a zaměří se i na kontrolu viditelnosti chodců i cyklistů. V Jihomoravském kraji proběhne hned několik preventivních akcí.

V pátek 13. října jsme pořádali preventivní akci v Bučovicích a tento pátek  20. října zveme návštěvníky do Vyškova. Odkaz na akci zde:http://www.policie.cz/clanek/je-nas-videt-605531.aspx

Ve čtvrtek 19. října v 16:00 odstartuje na Moravském náměstí v Brně preventivní akce zaměřená na viditelnost chodců pod názvem „Ať nás vidí ten, kdo řídí“. Součástí této akce bude i módní přehlídka reflexních doplňků, kterou předvedou senioři. Právě tato skupina spolu s dětmi je totiž nejvíce ohrožená. Odkaz na akci zde:http://www.policie.cz/clanek/at-nas-vidi-ten-kdo-ridi.aspx

V listopadu proběhne v Blansku již tradiční akce „Kdo je vidět, vyhrává“

O dalších aktivitách budeme průběžně informovat.

por. Mgr. Alice Musilová, 19. října 2017

Odkazy do noveho okna

Ať nás vidí, ten kdo řídí

Ať nás vidí, ten kdo řídí 

Detailní náhled

Je nás vidět VY 2017

Je nás vidět VY 2017 

Detailní náhled

foto 001

foto 001 

Detailní náhled

foto 002

foto 002 

Detailní náhled

i cyklisté musí být vidět

i cyklisté musí být vidět 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem