Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zneužití linky tísňového volání

J.Hradec – Na údajný požár vyjely složky IZS zbytečně! (Hlasová schránka 974 233 116) 

V sobotu 15. dubna kolem 16:00 hodiny  uskutečnil prozatím  neznámý pachatel z neznámého místa v okolí Jindřichova Hradce, z mobilního telefonu,  oznámení na číslo tísňové linky 150, že v obci Okrouhlá Radouň  hoří chata. Toto oznámení  mělo za následek výjezd jednotek integrovaného záchranného systému.  Na místo požáru  se ihned sjeli profesionální hasiči z J.Hradce společně s dobrovolnými hasiči  z Kamenice nad Lipou i Nové Včelnice včetně hlídky policistů z obvodního oddělení J.Hradec. Následným prověřením na místě ohlášené události bylo policisty i hasiči zjištěno, že se informace nezakládá na pravdě a k požáru v dané lokalitě vůbec nedošlo. Neznámý pachatel svým jednáním sdělil nepravdivou zprávu, která měla za následek bezdůvodnou záchrannou práci integrovaného záchranného systému. Svým jednáním se dopustil přečinu  šíření poplašné zprávy, za což mu v případě jeho vypátrání a následném usvědčení hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Jindřichohradecká policie  upozorňuje:  Osoby, které zneužívají tísňovou linku, by si měly uvědomit, že svým jednáním mohou znemožnit pomoc lidem, kteří ji opravdu v nouzi potřebují!

Složky IZS v rámci zákonné legislativy mohou po pachateli přečinu šíření poplašné zprávy soudně vymáhat finanční náhradu  za veškeré vzniklé škody, které ať už policii, hasičům či záchranářům vznikly  výjezdem ke smyšlené události!  

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz

19. dubna 2017

vytisknout  e-mailem