Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Velký podvod

Jihočeský kraj - Českobudějovicko - Senior podnikatel sliboval vyšší pracovní pozice a přitom si půjčoval peníze, které nevracel. 

Rozsáhlé a pokračující podvody má pravděpodobně na svědomí 70 letý podnikatel z krajského města. Dle zjištěných a doložených skutečností se měl v během několika let až do konce května roku 2015, v jihočeské metropoli a na jiných místech, záměrně obohacovat a získávat finanční prostředky nejen pro sebe, ale i na úhradu smluvních závazků. Zřejmě ho tížili předchozí závazky za velké projekty – rehabilitační zařízení a proto začal formou podvodů získávat peníze od jiných osob, příslibem různých vyšších postavení v uvedeném zařízení. Jednalo se jak o českou, tak i zahraniční měnu a postupně si přišel na částku v řádech desítek milionů korun. Když na něj začali věřitelé „tlačit“ co se děje s projektem, začal se jim vymlouvat na různé příčiny, ale peníze vracel jen částečně.

 Postupně si půjčoval další peníze, aby pokryl předchozí pohledávky – takzvaně „vytloukal klín klínem“. Dluh vůči ostatním zvyšoval, až dosáhl hodnoty bezmála 5 900 000 korun.

Věřitelé se postupně obrátili na jihočeské kriminalisty z odboru obecné kriminality, kteří shromažďovali veškeré důkazy proti podezřelému muži.

V průběhu září byl uvedený předvolán na odbor, kdy mu bylo předáno usnesení o zahájení trestního stíhání pro naplnění skutkové podstaty zločinu Podvod, kdy v případě prokázání viny hrozí obviněnému trest odnětí od pěti do deseti let.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

11. října 2017

vytisknout  e-mailem