Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řidiči versus chodci

Tábor – Čtyři střety během tří dnů. VIDĚT A BÝT VIDĚN. 

V průběhu tří dnů uplynulého týdne, a to od úterý do čtvrtku, řešili táborští dopravní policisté na teritoriu měst Tábora a Sezimova Ústí hned čtyři kolize mezi vozidly a chodci.

Krátce po osmé hodině večerní úterý dne 7. listopadu zachytil řidič autobusu na přechodu pro chodce u křižovatky ulic Budějovická x Purkyňova v Táboře dvě dívky ve věku 16 a 17 let. Mladší z nich utrpěla lehké poranění a byla k dalšímu ošetření převezena ZZS do táborské nemocnice. Krátce před pátou hodinou odpolední následující středy dne 8. listopadu pak zdravotníci a policisté vyjížděli ke střetu osobního vozidla a chodce do Sezimova Ústí. V prostoru přechodu na křižovatce ulic Dukelská x Nerudova došlo k těžkému zranění seniorky (77). Ta byla po ošetření na místě transportována do táborské, posléze českobudějovické nemocnice. Vzápětí pak policisté vyjížděli prošetřit další obdobnou událost na táborské Sídliště nad Lužnicí. V prostoru přechodu pro chodce ve Varšavské ulici byla po střetu s vozidlem lehce zraněna chodkyně (65), kterou sám zúčastněný řidič odvezl k ošetření do táborské nemocnice. Před šestou hodinou večerní následujícího čtvrtku dne 9. listopadu pak zdravotníci i policisté zasahovali u kolize osobního vozidla a chlapce (11) v prostoru přechodu na náměstí Fr. Křižíka v Táboře. Dle prvotního šetření a svědeckých výpovědí chlapec pravděpodobně nerespektovat signál stůj na semaforu pro chodce a náhle vběhl před projíždějící vozidlo. Naštěstí utrpěl jen lehké poranění a po ošetření na místě byl k dalšímu pozorování převezen do táborské nemocnice.

K uvedenému výčtu pak můžeme přiřadit i vážnou dopravní nehodu z 22. října 2017, viz.:

http://www.policie.cz/clanek/vazna-dopravni-nehoda-226211.aspx

Upozorňujeme tímto, že nastávající podzimní období, zejména co se týče viditelnosti v ranních a podvečerních hodinách, je pro bezpečnost chodců v silničním provozu velmi nebezpečné. Nejen chodci, ale i cyklisté, běžci či bruslaři na kolečkových bruslích, by si měli více než jindy uvědomit pravidlo „BÝT VIDĚT“. Vedle vhodného oblečení je nutné použít tzv. reflexní prvky, a to nejen při snížené viditelnosti při pohybu na komunikacích mimo obec, kde to ukládá zákon. Rovněž tak řidiči motorových vozidel musí použít odpovídající osvětlení a na pohyb ostatních účastníků silničního provozu dbát zvýšenou pozorností.

Na uvedenou problematiku se v tomto období cíleně zaměřujeme. Po počátečním preventivním působení, kdy policisté vysvětlovali, upozorňovali a rozdávali reflexní pásky, budeme rovněž přistupovat k postihu, tedy k udělování pokut.

por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz , krpc.pio@pcr.cz

12. listopadu 2017

Odkazy do noveho okna

reflexní vesty a pásek

reflexní vesty a pásek 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem