Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvod na seniorce

Tábor – Přišla o životní úspory a málem i střechu nad hlavou. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Po významných realizacích na poli drogové kriminality a skutkům proti lidské důstojnosti, viz.:

http://www.policie.cz/clanek/zadrzeni-pri-varu.aspx

http://www.policie.cz/clanek/trestne-ciny-proti-lidske-dustojnosti.aspx

vyřešili táborští kriminalisté další závažný případ, kdy manželský pár parazitoval na důvěřivosti a bezbrannosti seniorky. Ta přišla o bezmála 1 000 000 korun a málem i střechu nad hlavou.

Případ se začal odvíjet od podnětu ze strany příbuzných seniorky (71) z Tábora. Ti zjistili, že donedávna na stáří zajištěná žena má finanční problémy a začíná si půjčovat peníze.

Případu se ujali táborští kriminalisté, specialisté na trestnou činnost páchanou na seniorech. Ti na základě precizního rozkrytí a zadokumentování všech skutečností zjistili, že se na uvedenou paní nakontaktoval manželský pár z Českých Budějovic. Žena (66) a muž (52), oba zatíženi značnými exekucemi, vytušili možnost snadného získání peněz a movitého i nemovitého majetku.

Důvěřivou seniorku lživě a smyšleně nařkli, že zavinila zdravotní problémy výše uvedené ženy a pohrozili jí „žalobou“. Od té byli ochotni ustoupit pouze za podmínky, že seniorka bude finančně přispívat na léčbu, kterou může poskytnout pouze soukromá klinika v zahraničí. Takto ze zmanipulované seniorky postupně vylákali na bezmála jeden milion korun. Vše završili tím, že seniorku přiměli k sepsání darovací listiny, kterou na ně měla převést svůj dům v hodnotě minimálně 2 000 000 korun.

K tomu již naštěstí nedošlo. V závěru minulého týdne byli muž i žena táborskými kriminalisty zadrženi a následně obviněni ze spáchání zločinu podvodu, a to dle čtvrtého odstavce uvedeného trestného činu, kdy trestní sazba sahá až k osmi letům odnětí svobody. Na oba obviněné zároveň podali podnět k návrhu na vzetí do vazby, který byl státním zastupitelstvím i soudem akceptován.

Podvody na důvěřivých seniorech, byť ne vždy takovéhoto rozsahu, nejsou ojedinělé. Na uvedenou trestnou činnost tímto opětovně upozorňujeme.

por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz , krpc.pio@pcr.cz

22. března 2017    

Odkazy do noveho okna

TA - podvod na seniorce - 01

TA - podvod na seniorce - 01 

Detailní náhled

TA - podvod na seniorce - 02

TA - podvod na seniorce - 02 

Detailní náhled

TA - podvod na seniorce - 03

TA - podvod na seniorce - 03 

Detailní náhled

TA - podvod na seniorce - 04

TA - podvod na seniorce - 04 

Detailní náhled

TA - podvod na seniorce - 05

TA - podvod na seniorce - 05 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem