Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nenechte se okrást

Prachatice – Podvodníci vylákávají od důvěřivých uživatelů sociálních sítí SMS kódy k m-platbám, čímž přijdou o peníze. (Hlasová schránka 974 236 116) 

Prachatičtí policisté přijali již několik trestních oznámení o podvodném jednání prostřednictvím sociálních sítí. Pachatel, který se podvodně vydává za přítele poškozeného, buď zfalšuje profil někoho z jeho přátel ze seznamu, nebo do některého z profilů nezákoně prolomí heslo. Následně pod různými legendami oklame poškozené. Často to bývá legenda o soutěži, ve které, aby uspěl, potřebuje hodně SMS kódů. Tímto od důvěřivé osoby, která si „přítele“ neprověří, obdrží telefonní číslo a následně i SMS s PIN kódy, které potřebuje k uplatnění  m-platby. Jakmile je podvodník uplatní, peníze jsou mobilním operátorem samozřejmě strženy poškozenému. Poté se podvodník odmlčí. Poškození takto přichází o stovky až tisíce korun.

Prachatičtí policisté doporučují větší obezřetnost na sociálních sítích. Lidé by si měli ověřit, s kým komunikují, obzvlášť v případě, když je někdo požádá o telefonní číslo. Je třeba si uvědomit, že lidé na internetu nemusí být těmi, za které se vydávají. V žádném případě jakékoli kódy dalším osobám nesdělujte, v SMS zprávě vás na to upozorňuje sám mobilní operátor. Dále si SMS zprávy s kódy můžete nechat operátorem blokovat. Nedojde pak k žádnému vyúčtování a nebude nic strženo. Neznámý pachatel tak nebude mít možnost si nic zakoupit. V případě podezřelé komunikace kontaktujte policii.    

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz

24. ledna 2020

vytisknout  e-mailem