Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nebezpečná řidička

České Budějovice - Opilá řidička policejní kontrole neunikla.  

alkohol-za-volantem.jpg
Usednout za volant vozidla pod vlivem alkoholu není příliš dobrý nápad. Jak se zdá, tak to řidičce vozidla tov. zn. Škoda Fabia nečinilo pravděpodobně žádný problém. Její nebezpečnou jízdu naštěstí včera, krátce po třetí hodině ranní, ukončili v Průmyslové ulici v krajském městě policisté z českobudějovického oddělení hlídkové služby. Jak to tak bývá, po kontrole dokladů následuje i dechová zkouška. Její výsledek byl pro policisty velmi překvapivý. Čtyřicetiletá řidička z Prahy měla v dechu bezmála 1,8 promile alkoholu.
Za jízdu pod vlivem alkoholu si již riskující řidička, v rámci zkráceného přípravného řízení, vyslechla podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Trestní zákoník hovoří jasně:
Kdo vykoná ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

Bezpečné řízení vyžaduje dobrý zrak, posouzení zvuků a krátké reakční doby. Alkohol, jako látka s tlumivým účinkem, zhoršuje všechny tři uvedené schopnosti. Schopnost bezpečně řídit vozidlo může být zhoršena i velmi nízkou hladinou alkoholu v krvi. Alkohol a řízení auta k sobě prostě nepatří. Řídíte-li pod vlivem alkoholu, ohrožujete zdraví a život svůj i ostatních.


nprap. Regina Tupá, piscb@mvcr.cz
27.července 2012
 

vytisknout  e-mailem