Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kauza "šála" - upřesnění informací k případu

České Budějovice - Policisté upřesňují informace k hojně medializovanému případu... 

Některá média v posledních dnech zveřejnila články o případu tří podezřelých mužů z Českých Budějovic, kteří dle dostupných informací v loňském prosinci měli napadnout muže s duhovou šálou na krku.

Kriminalisté prověřují několik motivů a jedním z nich je i předsudečná nenávist vůči osobě na základě sexuální preference. Dalším je například i obyčejná touha jít někomu ublížit. Veškeré informace, které se nám do současné doby podařilo získat, však neumožňují trestně stíhat útočníky za trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod dle § 356 TZ a to z důvodu, že není naplněna jeho skutková podstata. To je i důvodem, proč jsou muži obviněni pouze z trestného činu výtržnictví dle § 358 TZ. Nic to však nemění na tom, že následný soud může obvinění na základě svého uvážení rozšířit.

Rádi bychom touto cestou uvedli, že naším záměrem rozhodně nebylo jakkoliv zlehčovat či zamlžovat motiv nebo omlouvat útoky na osoby s minoritní sexuální preferencí. Tímto se omlouváme za nepřesnost a rozvíření veřejné debaty, která mohla být pro zástupce některých skupin zbytečně necitlivá.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

19. března 2024

vytisknout  e-mailem