Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalisté - pátrači hodnotí rok 2009

Jihočeští kriminalisté v roce 2009 vypátrali bezmála dvě tisícovky pohřešovaných a hledaných osob.  

Služba kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje řídí a vykonává mimo jiné i závažnou a komplikovanou oblast policejní práce a to pátrání. Kriminalisté a policisté pátrají po pohřešovaných a hledaných osobách. Denně kriminalisté v rámci Jihočeského kraje vyhlašují pátrání po 5-6 osobách. Jak sami kriminalisté hodnotí rok 2009? Mjr. Bc. Vratislav Havlík, který v rámci celého kraje řídí tuto oblast kriminální práce, může být právem pyšný na úspěchy roku 2009. „V loňském roce se po několika předcházejících letech podařilo vypátrat 1988 osob. Pátrání bylo přitom vyhlášeno po 1914 osobách. Není to žádné nesmyslné číslo, kriminalisté totiž vypátrali i osoby, které se ukrývaly či byly pohřešovány z let minulých. Vypátrali jsme tedy v Jihočeském kraji víc osob, nežli jsme do pátrání vyhlásili.“

                                                                             Rok 2008                  Rok 2009
Vyhlášeno pátráni po osobách:                             2 129                        1 914
Vypátráno osob:                                                    2 074                        1 988

Ještě jedno číslo k celkovému obrazu náročnosti této policejní činnosti, aktuálně je v databázi pátrání v každém okamžiku dne zhruba 640 osob, po kterých policisté a kriminalisté pátrají. Policisté pátrají po pohřešovaných osobách, po osobách pravomocně odsouzených a vyhýbajících se nástupu trestu, nebo po osobách na útěku před zákonem a podezřelých z páchání trestné činnosti. Policisté a kriminalisté hledají odcizená vozidla, umělecké předměty i doklady.


Každý si může udělat představu o náročnosti této profese nahlédnutím do volně přístupných policejních databází na webových stránkách policie www.policie.cz, odkaz DATABÁZE. K dispozici je pátrání po osobách, mobilních telefonech, vozidlech, uměleckých předmětech či neplatných dokladech. Každý občan či například obchodník s přístupem k internetu, může databáze využít a přesvědčit se tak, zda nekupuje odcizené zboží, či neuzavírá smlouvu s někým, kdo předložil odcizené či neplatné doklady. Jihočeští kriminalisté také od loňského roku vytvořili útvar cíleného pátrání, jehož členové se zaměřují na takzvané mimořádné pátrání, například po dětech ohrožených na zdraví či životě, osobách vyššího věku nebo naopak, pátrají po pachatelích zvlášť závažných trestných činů. Za poslední dva měsíce loňského roku tímto způsobem, cíleného pátrání, vypátrali kriminalisté – specialisté pátrači krajského ředitelství policie pět osob. Na dvě osoby byl vydán evropský zatýkací rozkaz, další dvě osoby se vyhýbaly nástupu do vězení a pátou vypátranou osobou bylo dítě ohrožené na životě.


V mnohých aspektech pátrání, počtem vypátraných osob, rychlostí poskytovaných informací k pátrání, kvalitou pátracích evidencí a databází, předčili jihočeští kriminalisté i své nejbližší zahraniční kolegy. Pohřešovaná či hledaná osoba se během dvou až tří minut, včetně fotografie, od zadání do příslušné databáze, například na pracovišti v Českých Budějovicích, objeví na internetu či v systému SIS využívaného policisty v celé Evropské unii.
Kriminalisté pátrají po pohřešovaných či hledaných osobách do okamžiku jejich fyzického nalezení. Doba, po kterou policisté pátrají, je dvacet let. Teprve po dvou desetiletích policisté pátrací spis uzavírají s poznámkou nenalezen - nevypátrán.


Například od 6. března 2009 pátrají jihočeští kriminalisté po Janu Strnadovi, narozeném v roce 1935, který dne 4. 3. 2009 odjel se svým vozidlem Fiat Uno fialové barvy značky 2C3 7248 neznámo kam. Pohřešovaný muž je vážně nemocen a léky u sebe neměl. Nepodal dosud rodině žádnou zprávu. Kriminalisty k tomuto muži a vozidlu nepřivedla dosud žádná stopa.


Jihočeští policisté a kriminalisté děkují médiím i občanům za vstřícnost a pomoc při pátracích akcích. „Děkujeme všem za odvysílané a napsané pátrací relace, děkujeme všem, kteří zareagovali a volali své postřehy na linku 158. Mnoho pohřešovaných a hledaných osob kriminalisté vypátrali především díky všímavosti lidí. Výjimkou nejsou ani případy, kdy telefonát občana o výskytu osoby, odpovídající popisu z pátrací relace, zachrání život, či ukončí několikahodinovou pátrací akci s mnoha desítkami nasazených policistů a dobrovolníků.

Mgr. Jiří Matzner  pisjc@mvcr.cz

7. 1. 2010

 

vytisknout  e-mailem