Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Jak jezdili řidiči během prvního školního dne

Jihočeský kraj – Výsledky dopravně bezpečnostní akce z 1. září 2010. (Hlasová schránka 974 221 116) 

V souvislosti se zahájením nového školního roku vyhlásili policisté na 1. září dopravně bezpečnostní akci pod názvem „Bezpečně po přechodu.“ Akce byla zaměřena především na snížení dopravní nehodovosti v důsledku porušování ustanovení o přechodu pro chodce. Dopravní policisté i policisté pořádkové policie nevynechali ani kontroly rychlosti jízdy, povinnou výbavu automobilů a dodržování základních ustanovení o přechodech pro chodce.
 
Do akce bylo nasazeno cekem 139 policistů, kteří zkontrolovali přes 700 vozidel. Policisté zjistili celkem 153 přestupků. Řidiči se ve 48 případech dopustili porušení povolené rychlosti. Dva řidiči před jízdou požili alkohol. Přes veškerá upozornění, která se týkají používání bezpečnostních pásů během jízdy, 15 řidičů nemělo při jízdě zapnutý pás. Je to přestupek, kterým řidiči ohrožují především vlastní zdraví či život, proto je důležité se před každou jízdou připoutat.
 
Ne jenom řidiči, ale také chodci se dopouští přestupků. V tomto případě to byl jeden chodec, který dostal od policistů pokutu. 28 automobilů mělo nevyhovující technický stav. V jednom případě policisté zastavili řidiče, který neměl řidičské oprávnění k řízení motorových vozidel.
 
Tato akce měla důležitý preventivní charakter. Řidiči by si měli uvědomit, že právě počátkem září se zvyšuje počet dětí a studentů, kteří se pohybují po pozemních komunikacích. Tomu by měli přizpůsobit svoji jízdu a být maximálně ostražití a ohleduplní.
 
por. Ing. Štěpánka Valentová, pisjc@mvcr.cz
31. srpna 2010
 

vytisknout  e-mailem