Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zpronevěra za miliony - aktualizace

Kriminalisté řeší případ advokátky a její koncipientky, které jsou podezřelé ze zpronevěry 50 milionů korun. 

Pražští kriminalisté se od minulého týdne na základě oznámení zabývají případem, v rámci kterého zahájili trestní stíhání dvou žen pro zvlášť závažný pokračující trestný čin zpronevěry. Advokátka a advokátní koncipientka měly společně v období od července 2022 do září 2022 neoprávněně nakládat se svěřenými finančními prostředky, které měly v advokátní úschově. V tuto chvílí evidujeme 11 těchto případů se škodou dosahující téměř 50 milionů korun. Nicméně se nám začínají hlásit další poškození a škoda to s největší pravděpodobností nebude konečná.

Když budeme konkrétní, tak například v jenom případě se jednalo o to, že nyní již stíhané ženy měly mít v advokátní úschově peníze, kdy kupující složil částku ve výší 8 milionů za nemovitost v Hodkovičkách. Tyto peníze ženy měly držet v advokátní úschově a až bude proveden převod na katastru nemovitostí, předat je prodávajícímu. Nicméně tak se nestalo, nemovitost byla sice převedena na kupujícího, ale prodávající své peníze již neobdržel.

Obě ženy jsou stíhané pro trestný čin zpronevěra, za což jim hrozí až deset let odnětí svobody. Stíhání je vedeno vazebně a ženy k věci odmítly vypovídat. Kriminalisté také zjišťují kde miliony korun poškozených, kteří nemovitosti prodávali, skončily.

mjr. Jan Daněk - 22. 9. 2022

Aktualizace: Kriminalisté na případu stále pracují a nyní evidují 44 poškozených subjektů, kdy vzniklá škoda se blíží k 153 milionům korun. Stíhání bylo rozšířeno o další trestný čin a to podvod. Vzhledem k tomu, že pominuly důvody vazby, byly obě ženy již propuštěny na svobodu. Lhůta na vyšetřování byla prodloužena do března 2024.

V rámci práce na případu kriminalisté zajistili finanční prostředky na účtech advokátní úschovy a to ve výši skoro 10 milionů korun. Dále pak zajistili dvě osobní vozidla, dva karavany a chatu v Krkonoších. Kriminalisté také stále zjišťují, kde skončily zbylé zpronevěřené finanční prostředky.

mjr. Jan Daněk – 16. 10. 2023

vytisknout  e-mailem