Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zábavná pyrotechnika může i ublížit

V posledním listopadovém týdnu navštívil základní školu v Albrechtické ulici v Praze 9 Kbelích policista pyrotechnik z pražské policejní správy. 

      Nejčastější používání zábavné pyrotechniky se objevuje právě v době kolem Mikuláše a přetrvává až do konce roku. Proto je třeba dětem vysvětlit co vůbec jsou výbušniny a z čeho jsou vyrobeny předměty tzv. "zábavné pyrotechniky". Školáci v hojné míře používají především bouchací kuličky a "piráty", kterými děsí hlavně starší spoluobčany a domácí zvířectvo. V případě setkání s policistou v těchto případech dítě skončí na policejní služebně, kam se musí následně dostavit i jeho rodiče a vše řádně vysvětlit. Proto by si rodiče měli občas zkontrolovat, co jejich potomci dělají ve volném čase a za co vydávají ušetřené kapesné, popřípadě své ratolesti poučit o možném riziku při neodborném zacházení s těmito předměty.
     Policista v základní škole děti poučil zejména o fungování  pyrotechniiky, ale rovněž o nákupu pyrotechnických předmětů, kdy je důležité nakupovat v pevných obchodech a ne na stánku, kde je prodej pyrotechniky II. a III. třídy přísně zakázán. Přesná pravidla prodeje zábavné pyrotechniky jsou zakotvena ve vyhlášce Českého báňského úřadu a podmínky používání těchto předmětů jsou uvedeny v obecně závazné vyhlášce vydané zastupitelstvem hlavního města Prahy.
     Všechny předměty zábavné pyrotechniky musí být označeny znakem státní zkušebny a opatřeny příbalovým letákem v českém jazyce. Návod musí obsahovat veškerá bezpečnostní opatření, podle kterých se každý uživatel musí beze zbytku řídit.
     Prodejce, jenž nabízí neschválenou pyrotechniku, se vystavuje možnosti trestního stíhání, které by se mohlo týkat trestného činu obecného ohrožení, a současně mu může být odebrána živnostenským úřadem koncese. Policie České republiky provádí takové kontroly spíše namátkově, ale zabývá se i případy, které vyplynou z používání pyrotechniky. Ty mohou být kvalifikovány nejméně jako přestupek, ale i jako trestný čin (ublížení na zdraví), kdy hrozí až několikaleté odnětí svobody.
     Blíží se doba Vánoc a volných dní, zejména pro školáky, kterým nastanou zimní prázdniny. Toto období sebou nese riziko menší rodičovské kontroly a více volna od povinností. Pro děti jsou všechny tyto nebezpečné předměty jistě velice atraktivní, avšak při jakékoliv manipulaci s nimi je potřeba přítomnosti dospělé osoby. Proto policisté varují před neodborným používáním jakékoliv zábavné pyrotechniky a před nebezpečím, které hrozí při neopatrném a nesprávném zacházení s těmito předměty.  

 

Odkazy do noveho okna

Pyro-kufr s předměty

Pyro-kufr s předměty 

Detailní náhled

Pyro-prohlížení předmětů

Pyro-prohlížení předmětů 

Detailní náhled

Pyro-prohlížení předmětů2

Pyro-prohlížení předmětů2 

Detailní náhled

Pyrotechnik

Pyrotechnik 

Detailní náhled

Pyro-znak státní zkušebny

Pyro-znak státní zkušebny 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem