Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

AKTUALIZACE: Vražda novorozence

Kriminalisté prvního oddělení krajského ředitelství policie v Praze prošetřují případ vraždy novorozeněte. 

V sobotu 23. července 2016 krátce po 2. hodině ranní vyjížděla výjezdová skupina kriminalistů do třídírny plastu v Praze 10 k nálezu mrtvého tělíčka novorozence, zabaleného do igelitu. Přivolaný policejní lékař na místě konstatoval, že se jedná s největší pravděpodobností o donošené dítě, které podle všeho zemřelo násilnou smrtí. Přesnou příčinu smrti a další souvislosti objasní až výsledky nařízené soudní pitvy. Vzhledem k okolnostem zahájil vyšetřovatel neprodleně úkony trestního řízení ve věci zvlášť závažného zločinu vraždy.

Detektivové v této souvislosti pátrají po dosud neznámém pachateli, který s největší pravděpodobností dítě pohodil ve druhé polovině tohoto týdne do kontejneru s tříděným odpadem někde na území hlavního města Prahy nebo ve Středočeském kraji.

Policie zároveň žádá o pomoc a spolupráci širokou veřejnost i zdravotníky gynekologických a porodnických ambulancí. Jakoukoli informaci o ženě, která byla do nedávna ve vysokém stádiu těhotenství a v současné době je podle vzezření již po porodu a bez dítěte, přijmou policisté prostřednictvím tísňové linky 158.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová – 24. července 2016

AKTUALIZACE:

Během prvního týdne vyšetřování kriminalisté shromáždili celou řadu klíčových důkazů a prověřili velké množství poznatků. Žádná z indicií je však dosud nepřivedla k matce dítěte ani k samotnému místu porodu. Výsledky nařízené soudní pitvy ukázaly, že se jednalo o zdravého a donošeného novorozence ženského pohlaví. Pitva vyšetřovatelům zároveň prozradila otřesné detaily mechanismu zranění dítěte, to podle všeho zemřelo bezprostředně po porodu násilným způsobem. Dosud neznámá osoba usmrcené novorozeně spolu s pupečníkovou šňůrou, placentou a papírovými ručníky zabalila do igelitu černé barvy a odhodila do kontejneru na plast někde na území metropole či ve středočeském kraji.
 
Vyšetřovatelé touto cestou opětovně žádají veřejnost o pomoc a spolupráci. Uvítají jakékoli poznatky k ženě, která byla před nedávnem v pokročilém stupni těhotenství a nyní je dle vzezření po porodu a bez dítěte. Vedle gynekologů a porodníků nyní policie apeluje rovněž na personál lékáren. Dotyčná rodička nebo osoba z jejího okolí mohla v uplynulém týdnu požadovat v lékárně vydání léků na poporodní komplikace nebo alespoň tyto komplikace konzultovat. Se stejnou naléhavostí se policie obrací i na personál veřejných toalet. Podle struktury papírových ručníků, nalezených u tělíčka novorozence, se může jednat o hygienickou potřebu typickou pro tato zařízení. Personál toalet či někdo z jich uživatelů  tak může disponovat informací důležitou pro další vyšetřování.
 
Jakékoli související poznatky tak policie nadále přijímá prostřednictvím tísňové linky 158 a za jejich předání děkuje.
 
mjr. Mgr. Andrea Zoulová - 31. července 2016
 
AKTUALIZACE:
 

Na základě výzvy v médiích se vyšetřovatelům podařilo získat poznatek k dosud neznámé ženě a vytvořit tak dvě verze jejího portrétu, kdy výstižnost prvního je zhruba 60% a druhého 70%.

Detektivové tak pátrají po dosud neznámé ženě, která ve čtvrtek jednadvacátého  nebo v pátek dvaadvacátého července v době od 10:30 do 10:45 hod. navštívila lékárnu urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, ul. Ke Karlovu a požadovala tišící prostředky na poporodní bolesti.

Popis hledané ženy:

  • cca 25 let
  • 165 – 167 cm vysoká, štíhlá postava
  • světlá pleť s nenápadným nalíčením
  • rovné, tmavě hnědé vlasy v délce pod ramena
  • oblečena do tmavého trička nebo košile s dlouhým nebo tříčtvrtečním rukávem (dle prvního svědectví)
  • oblečena do tmavých šatů s kytičkami (dle druhého svědectví)
  • hovořící česky

V rámci urychlení samotného vyšetřování tak kriminalisté žádají zmíněnou ženu, aby se jim přihlásila a mohla tak být vyloučena z okruhu možných podezřelých. Se stejnou naléhavostí se policie obrací i na rodinné příslušníky a blízké známé hledané ženy, kteří by ji mohli na základě sestaveného identikitu poznat. Jakékoli informace vedoucí ke ztotožnění zmíněné ženy přijmou policisté na tísňové lince 158.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová - 4. srpna 2016

Odkazy do noveho okna

Detail ručníku

Detail ručníku 

Detailní náhled

Detail igelitu

Detail igelitu 

Detailní náhled

Ručník

Ručník 

Detailní náhled

Identikit ženy1

Identikit ženy1 

Detailní náhled

Identikit ženy2

Identikit ženy2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem