Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Ukrajinec se vydával za Rumuna

Dva roky podnikal v Praze pod falešnou identitou. 

Pražská cizinecká policie po několikaměsíčním usilovném pátrání dopadla v těchto dnech Ukrajince, který se pohyboval po území České republiky pod falešnou identitou.

Na počátku září loňského roku obdrželi policisté informaci o padělaném rumunském cestovním dokladu. Jeho majitel díky dokladu získal v lednu 2015 přechodný pobyt v ČR. Cizinecká policie proto vyhlásila zmíněný cestovní doklad do pátrání a v následujících měsících se snažila veškerými možnými způsoby dotyčnou osobu kontaktovat.

Při prověřování pracovní smlouvy, doložené k žádosti o přechodný pobyt na území ČR, policisté narazili na stopu vedoucí v konečném důsledku k zadržení 49letého cizince. Muž se tentokrát prokazoval pravým cestovním dokladem ukrajinského státního příslušníka.  Dalším šetřením policistů vyšlo najevo, že cizinec pod falešnou identitou figuroval v obchodním rejstříku jako jednatel hned několika firem.

Vzhledem k popisovaným skutečnostem cizinecká policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů poškození cizích práv a padělání a pozměnění veřejné listiny a případ předala do vyšetřování kolegům z kriminální policie. Ti budou v rámci dalšího vyšetřování prověřovat i podíl dalších osob na trestné činnosti. Existuje zde totiž rovněž podezření z přečinů napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky a neoprávněného zaměstnávání cizinců.

Vyšetřování případu probíhá pod dozorem státního zástupce, cizinec byl po provedení nezbytných úkonů trestního řízení propuštěn na svobodu.

mjr. Mgr. Andrea Zoulová – 19. února 2017

vytisknout  e-mailem