Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Požár hotelu - AKTUALIZACE

Složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v Náplavní ulici u požáru hotelu. 

Operátoři tísňové linky přijali v 18 hodin oznámení o požáru hotelu v Náplavní ulici v Praze1. Na místo ihned vyrazili policisté, kteří po příjezdu uzavřeli okolí hotelu, aby mohli hasiči a záchranáři nerušeně pracovat. Vzhledem k množství techniky, musela být zcela uzavřena jak Náplavní ulice, tak i Myslíkova. Policisté na místě řídili provoz a radili motoristům objízdné trasy. Přibližně okolo 22 hodiny byl zásah ze strany záchranářů ukončen a místo si převzali kriminalisté. Ti budou nyní spolu s dalšími odborníky a vyšetřovatelem hasičů zjišťovat kde a proč začalo hořet.

Policisté budou také zjišťovat totožnost mrtvých i zraněných a vyrozumívat jejich rodinné příslušníky. V tuto chvíli jejich totožnost neznáme a usilovně pracujeme na tom, abychom ji zjistili.

Při požáru zemřeli dva lidé a devět se jich zranilo.

AKTUALIZACE
 
Na místě události od rána pracují vyšetřovatelé policistů, hasičů, kolegové z kriminalistického ústavu a soudní znalci. Ti zjišťují kde, a proč začalo hořet. V tuto chvíli nelze odhadnout, v jakém časovém horizontu budou známy první výsledky tohoto šetření. Jakmile to okolnosti dovolí, budeme o tom veřejnost informovat. 
 
Policistům se zatím podařilo ustanovit totožnost některých poškozených. Na místě během včerejšího požáru zemřel muž ze Spolkové republiky Německo ročník narození 1996 a žena z Jižní Koreje ročník narození 1997. Mezi zraněnými, kteří zůstávají v nemocni, jsou tři občané Nizozemí, z nichž dva jsou muži ročník narození 1963 a 1935, a žena ročník 1939. Dalším zraněným je muž u Turecka ročník narození 1979 a muž z Francie 1984. Poslední zmiňovaný byl již během včerejšího dne z nemocnice propuštěn. Totožnost dvou žen, které jsou hospitalizované v nemocnici, zatím neznáme a kriminalisté ji zjišťují.
 
Policie komunikuje se zastupitelskými úřady poškozených a jejich cestou vyrozumívá rodinné příslušníky.
 
Řada turistů má v hotelových pokojích své osobní věci a cestovní doklady. Nicméně v tuto chvíli není ještě možné z bezpečnostních důvodů do hotelu vstupovat. To dokládají ostatně i fotografie, které jsou přiložené ke zprávě. V případě, že turisté potřebují odcestovat zpět do svých domovů, ať se o pomoc s vyřízením náhradních dokladů obrací na své zastupitelské úřady.
 
Až proběhnou veškeré nutné úkony ze strany vyšetřovatelů na místě, hotel bude předán majiteli nebo jeho zákonnému zástupci, aby si mohl přijmout potřebná opatření k jeho zajištění.
AKTUALIZACE II

V průběhu dnešního dopoledne jsme obdrželi informaci, že se počet obětí včerejšího požáru zvýšil. V nemocnici zemřely dvě ženy, jejichž totožnost zatím neznáme. Kriminalisté pracují na tom, aby ji v co možná nejkratší době zjistili.

AKTUALIZACE III

Vyšetřovatelé ukončili ohledání místa požáru a nyní budou vyhodnocovat zajištěné stopy. Zadali také vypracování několika znaleckých posudků, jejichž závěry by měly objasnit, proč začalo hořet.

Krátce před 18 hodinou bylo celé místo předáno zákonnému zástupci majitele hotelu do jeho kompetence.

Totožnost dvou žen, které zemřely v nemocnici, zatím stále neznáme a pracujeme na jejím zjištění.

por. Bc. Jan Daněk – 21. 1. 2018

Aktualizace IV

Kriminalisté 2. oddělení obecné kriminality Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy pokračují v práci na objasnění příčin vzniku požáru v hotelu. V této souvislosti vyšetřovatel zadal vypracování několika znaleckých posudků z oborů elektro a chemie. Také si vyžádal zprávu od vyšetřovatele hasičů. Vypracování těchto dokumentů může trvat několik týdnů až měsíců.

Ve věci kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Škoda, která při požáru vznikla, byla předběžně odhadnuta na 20 milionů korun.

Kriminalisté stále pracují na zjištění totožnosti obou žen, které zemřely v nemocnici. V této chvíli kriminalisté mají indicie o jejich identitě a probíhají konkrétní kroky k jejímu potvrzení. Až budeme mít totožnost s jistotu potvrzenou, tak nejprve vyrozumíme jejich rodinné příslušníky. V této souvislosti jsme samozřejmě v kontaktu se zastupitelskými úřady zemí, kterých se věc týká.  

Aktualizace V

Kriminalistům se podařilo v průběhu dnešního dne potvrdit totožnost třetí oběti požáru. Jedná se o ženu ze Spolkové republiky Německo ročník narození 1997.

por. Bc. Jan Daněk - 22. 1. 2018

Aktualizace VI

Kriminalisté ustanovili a potvrdili totožnost čtvrté oběti. Jedná se o ženu ročník narození 1997 z Jižní Koreje.

por. Bc. Jan Daněk – 23. 1. 2018

Aktualizace VII

V neděli se objevily v médiích informace o tom, že požár v Náplavní ulici má další oběť. Tuto informaci jsme neměli k dispozici, nikdo nám ji nepředal a není ověřená. Tvrzení, podle kterého by se mělo jednat o další oběť požáru, je tedy předčasné. V takovýchto případech je nejprve nutné vyžádat lékařskou dokumentaci a nechat vypracovat znalecký posudek, abychom zjistili přesnou příčinu úmrtí.

Na objasnění příčin požáru stále pracujeme, čekáme na vypracování několika znaleckých posudků a ve věci probíhá mezinárodní spolupráce i výslechy osob.

por. Bc. Jan Daněk – 26. 3. 2018

Aktualizace VIII

Kriminalisté Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy z druhého oddělení obecné kriminality zahájili trestní stíhání dvou osob pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti v souvislosti s požárem hotelu z 20. ledna 2018 v Náplavní ulici.

Stíhané osoby jsou zaměstnanci hotelu, kteří podle usnesení věděli o nefunkčním požárně bezpečnostním zařízení. Konkrétně byla nefunkční elektronická požární signalizace, která v případě požáru ovládá evakuační výtah, odvětrání chráněné únikové cesty, vypnutí klimatizace, vypnutí elektrického proudu, spuštění náhradního agregátu a varování ubytovaných.

Podle odborného vyjádření z oboru požární ochrany požár s největší pravděpodobností vznikl odhozením nedopalku cigarety do vnitrobloku. Následně se požár rozšířil přes zázemí recepce, do haly hotelu, haly v prvním a druhém poschodí. Pak zplodiny hoření zasáhly veškeré ubytovací prostory hotelu i únikové cesty.

Vlivem požáru na místě zemřely čtyři osoby a jedna později v nemocnici v Nizozemí. Požár má tedy celkem pět obětí. Škoda, která požárem vznikla, přesáhla 20 milionů korun.

Za trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti s následkem smrti hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

por. Bc. Jan Daněk – 21. 12. 2018

vytisknout  e-mailem