Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Podvody na internetu

Policisté hledají další poškozené, kteří byli podvedeni při prodeji zboží na bazarovém portálu. 

Kriminalisté 8. oddělení obecné kriminality třetího policejního obvodu objasnili případ rozsáhlého podvodu skrze bazarový portál. Nyní již obviněná trojice podezřelých si na internetu kupovala od prodávajících bazarové zboží, za které ale neplatili. Princip byl vždy stejný. Na internetu si vyhlédli nějaký inzerát a kontaktovali prodávajícího s tím, že mají zájem o zboží, které nabízí. Toto zboží požadovali poslat poštou a slíbili peníze poslat na účet. Poškozeným pak na email jako důkaz o provedení platby posílali potvrzení z banky. Tato potvrzení však byla padělaná a poté co poškozený zboží odeslal, se peněz nikdy nedočkal. Když podezřelým zboží poštou dorazilo, tak okamžitě končilo v zastavárně a peníze za něj šly do jejich kapes.

V tuto chvíli kriminalisté evidují celkem 27 případů se škodou téměř čtvrt milionu korun. Nicméně se domnívají, že takto poškozených by mohlo být z celé České republiky mnohem více, ale případy nenahlásili. Jestliže se tedy někdo stal shora popsaným způsobem obětí těchto podvodníků, ať se ozve na linku 158.

Dva muži (22 a 23) a jedna žena (20) jsou nyní stíháni za trestný čin podvod, za což v případě odsouzení hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Na závěr nutno zopakovat základní pravidla chování při nakupování na internetu: http://www.bezpecnyinternet.cz/pokrocily/nakupovani-pres-internet/default.aspx

por. Bc. Jan Daněk – 10. 10. 2017

Odkazy do noveho okna

Falešné potvrzení z banky

Falešné potvrzení z banky 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem