Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Peníze z bankomatu vybral neoprávněně

Pražští policisté pátrají po muži, který z bankomatů neoprávněně vybral celkem 60 tisíc korun. K případu došlo počátkem května tohoto roku.  

O platební kartu, ze které byly peníze vybrány, za dosud nezjištěných okolností přišel osmapadesátiletý muž z Prahy. Než ji stačil zablokovat, pokusil se z ní někdo neznámý celkem čtyřikrát vybrat peníze. Ve dvou případech se mu to podařilo. Neznámý pachatel si přitom vybral dva bankomaty různých peněžních ústavů v Praze 4 Vršovicích. V prvním případě se mu podařilo vybrat 10 tisíc korun. V ten samý den zavítal k bankomatům ještě dvakrát a vybral dalších 50 tisíc korun. Poslední pokus o výběr 40 tisíc korun, který učinil následujícího dne, mu už ale nevyšel, karta již byla zablokována.
Neznámého muže při výběrech zachytily bezpečnostní kamery. Policisté se domnívají, že by ho na poměrně kvalitním záznamu mohl někdo poznat. Jakékoliv poznatky k osobě tohoto muže přijmou policisté na lince 158.
Policie tyto případy vyšetřuje jako podezření z trestných činů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což pachateli v případě odsouzení hrozí až 5 let za mřížemi.
Co dělat při ztrátě platební karty:
  • Hned poté, co zjistíte, že jste o platební kartu přišli, kontaktujte informační linku příslušného bankovního ústavu a kartu zde zablokujte. Teprve poté jděte případ oznámit na policii.
  • Na platební kartě nebo někde v její blízkosti nemějte napsaný PIN, jenom tím usnadníte pachateli cestu k penězům.
  • Při zadávání PINu si klávesnici bankomatu zakryjte dlaní, abyste zabránili případnému zneužití platební karty. Taktéž sledujte, jestli se kolem Vás nepohybují podezřelé osoby.
  • Pokud by se stalo, že bankomat kartu nevydá zpět, okamžitě zatelefonujte na informační linku příslušné banky a kartu zablokujte.
Kpt. Bc. Eva Miklíková 2.8.2010
 
Odkazy do noveho okna

neznámý muž

neznámý muž 

Detailní náhled

neznámý muž

neznámý muž 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem