Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Oloupili seniorku

Šestaosmdesátiletou ženu připravili o zlatý šperk. Teď už jsou za mřížemi a hrozí jim až deset let vězení. 

Postarší žena vyrazila nedlouho po poledni pátého srpna z Karlova náměstí tramvají na nákup. Tou dojela do Vodičkovy ulice, kde ji při cestě po chodníku k obchodu oslovil pro ni neznámý mladší muž. Žena ho ignorovala a pokračovala k cíli své cesty. Při tom si ani nevšimla, že se k neznámému muži posléze připojila žena, se kterou začal seniorku zpovzdálí sledovat.

Poškozená v klidu došla do obchodu, nakoupila si potraviny a vyrazila zpět k domovu. Její cestu, včetně nakupování v obchodě, neustále kopíroval zmiňovaný pár. Ten si dával veliký pozor, aby si seniorka nevšimla svého „stínu“. Ze záběrů bezpečnostních kamer je zřejmé, že dvojice v jednu chvíli dokonce i naznačila, že odbočuje do vedlejší ulice, aby sledovaná nepojala žádné podezření. Nicméně ve vteřině byli muž a žena zpět ve Vodičkově ulici a ve sledování pokračovali. Tímto způsobem „doprovodila“ dvojice ženu zpět na Karlovo náměstí a tam zaútočila.

K oloupení využila dvojice průchodu, do kterého žena posléze vešla. Tam ji doběhli a snažili se jí z krku sundat zlatý řetízek tak, že jí pronásledovatelka nejprve pohladila po týlu. Takovéto krádeži se seniorka ještě ubránila. A možná právě proto lapkové přitvrdili. Muž přistoupil k poškozené, řetízek jí z krku prostě strhl, přičemž ji srazil na zem, a dal se na útěk.

Šestaosmdesátiletá žena vlivem brutálního ataku upadla na zárubně dveří. Při tom utrpěla vážné zranění v obličeji, pro které byla následně převezena do nemocnice. Nikoho určitě nepřekvapí, že poškozené neutrpěla zranění pouze na těle, ale i, nadneseně řečeno, na duši. Atakem je dodnes natolik psychicky otřesena, že o celé události nedokáže ani mluvit. Proto k ní kriminalisté po celou dobu prošetřování přistupovali jako ke zvlášť zranitelné oběti, od čehož se odvíjel i jejich přístup.

Případ si převzali do své kompetence a k prošetřování kriminalisté prvního oddělení prvního policejního obvodu. Dobrou zprávou je, že ti během pouhých pěti dnů pachatele ztotožnili, vypátrali je a zadrželi. Zároveň také v jedné zastavárně v centru Prahy našli i předmětný šperk, který následně vrátili poškozené. Oba zadržení si posléze vyslechli obvinění z trestných činů loupež, ublížení na zdraví a výtržnictví. Za tyto delikty jim hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Zadržení loupeživé dvojice bylo v určitém slova smyslu paradoxní. Dvaatřicetiletého muže totiž kriminalisté zadrželi ve chvíli, kdy opouštěl jednací síň v budově Justičního paláce na Mičánkách, kde soud projednával jeho dřívější trestnou činnost. Dvaatřicetiletou ženu detektivové zadrželi na tom samém místě, neboť se do soudní síně přišla podívat, jak její souputník v jednání před soudem dopadne. Oba tak od soudu putovali s želízky na rukou rovnou za služebnu a posléze i do vazby.

Kriminalisté prvního policejního obvodu touto cestou prosí další případné svědky popsané události, aby se jim přihlásili prostřednictvím linky tísňového volání 158. Detektivům se sice podařilo v rámci prošetřování některé svědky ztotožnit, nicméně vědí, že loupež mohlo vidět mnohem větší množství lidí.

Obvinění byli v minulosti již téměř dvacetkrát trestně stíháni pro především majetkovou trestnou činnost. Nejen na základě této skutečnosti se kriminalisté důvodně domnívají, že se obdobného jednání mohli dopustit ještě i v dalších jiných případech. Proto prosíme každého, kdo se stal obětí těchto obviněných, aby se také kriminalistům přihlásil prostřednictvím linky 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 9. 9. 2017

Odkazy do noveho okna

1 obviněná

1 obviněná 

Detailní náhled

2 obviněný

2 obviněný 

Detailní náhled

zajištěný řetízek

zajištěný řetízek 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem