Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Neuvěřitelný případ

Ke svému podvodu si vybrali jeden z nejhorších způsobů, který existuje! Od důvěřivých lidí vybírali peníze na nadaci pro hendikepované lidi, ale desítky milionů však nikdy nemocní nedostali. 

Celý příběh začal v roce 2020, kdy se několik známých rozhodlo „ rychle vydělat peníze“. Společně přišli na nápad, že založí nadaci pro nemocné a hendikepované lidi a začnou prostřednictvím telefonu obvolávat lidi a žádat je o příspěvek.

V úplném začátku oni sami postupně obvolávali lidi ze seznamu, který získal jeden z podvodníků ve svém bývalém zaměstnání. Lidem vždy přeříkali věrohodnou historku, že zastupují nadaci a hledají dárce, kteří by přispěli např. na vozík pro hendikepovanou malou holčičku, na rehabilitační pomůcky pro nemocného chlapečka, na vozidlo pro těžce nemocného a další podobné účely. Jako součást podvodu vymysleli, že jim jako dárek domů zašlou výrobek z chráněné dílny, kde tito lidé pracují, plus certifikát o příspěvku nadaci. V případě, že někdo projevil zájem o pomoc nemocným, podvodníci mu domů poslali prostřednictvím doručovací společnosti balík s „dárkem“ na dobírku, za který zaplatili předem dohodnutou částku, která měla sloužit jako příspěvek nadaci. Samotný dárek, balné a poštovné uváděli, že je na náklady nadace. Peníze, které zaplatili při převzetí baličku, se pohybovaly od několika stovek korun až k několika tisícům korun. Chráněná dílna byla další pouhým výmyslem a předměty, které jim podvodníci zasílali, nakupovali ve velkoskladech za naprosto směšné částky nebo je vyráběli sami. Jednalo se např. o vařečku, svíčku nebo malého andílka. Tímto, ale celý podvod teprve začal.

V okamžiku, když zjistili, že je v naší zemi mnoho hodných a důvěřivých lidí, kteří jsou ochotni přispět na nemocné, svůj „business“ rozjeli ve velkém. Pronajali si několik kanceláří, kde zřídili call centra a najali několik lidí. Ti měli za úkol pokračovat v obvolávání dárců a jako odměnu dostávali podíl z každého zaplaceného balíčku. Jejich výdělek se tedy odvíjel od toho, kolik důvěřivých lidí přesvědčí. S vidinou vysokého výdělku neváhali a mnohdy používali metody založené na psychickém nátlaku a emocionálním vydírání.

V průběhu necelých dvou let vybrali od přibližně dvaceti tisíc důvěřivých lidí více než devětatřicet milionů korun. Během jejich působení několikrát změnili název nadace (Nadační fond snů a nadějí, Nadační fond snů a nových nadějí, Nadační fond Happy Days Kids), zřídili několik různých netransparentních účtů, které patřili jejich firmám a kde většina peněz zmizela. Aby svou trestnou činnost skupina co nejvíce zastřela, malou část z vylákaných finančních prostředků používala na charitativní účely, což pak přes sociální sítě a webové stránky nadace prezentovala veřejnosti.

Kriminalisté na konci června v průběhu jednoho dne zadrželi a následně zahájili trestní stíhání celkem devíti osob (šesti mužů ve věku od jednadvaceti let až devětadvaceti let a tří žen ve věku od devětadvaceti do padesáti let) pro trestný čin podvod. Jelikož se tohoto jednání dopouštěli jako organizovaná skupina a svým jednáním způsobili škodu velkého rozsahu, v případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v délce až deseti let. Kriminalisté podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí celkem čtyř osob do vazby. U jednoho z obviněných byl návrh akceptován.

Kriminalisté provedli celkem sedm domovních prohlídek a pět prohlídek nebytových prostor. Zajistili dvě vozidla v celkové hodnotě přibližně tří milionů korun, finanční hotovost na transparentním a netransparentním účtu v řádech statisíců, hotovost v bezpečnostních schránkách převyšující milion korun a další peníze v řádech sta tisíc.

Vzhledem k obrovskému rozsahu celého případu a velkému množstvím poškozených kriminalisté v současné chvíli stále na případu velmi intenzivně pracují a postupně kontaktují všechny poškozené.

UPOZORNĚNÍ! Kriminalisté znají totožnost všech poškozených, kteří si zaslaný balíček od nadace vyzvedli a postupně je budou kontaktovat! V současné chvíli tedy nepotřebujeme, aby nám poškození volali a kontaktovali nás.

video:  https://www.uschovna.cz/zasilka/LS2YN8WST4INY9Z3-86L (zadržení, bankovní schránka, zajištěné peníze, hlasové navolávání poškozeným)

kpt. Eva Kropáčová
19.7.2023

vytisknout  e-mailem