Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Brutální násilník zadržen

Minulý týden loupil v herně v Praze 3, přičemž brutálně zbil barmanku. Teď už sedí v policejní cele. 

Včera odpoledne zadrželi hledaného kriminalisté druhého oddělení třetího policejního obvodu v jednom z hostelů v Praze 9. A zadržení to bylo poměrně dramatické.

Kriminalisté si totiž na podezřelého počkali v recepci zmiňovaného ubytovacího zařízení. Jakmile vešel, provedli proti němu detektivové zákrok, při kterém ho svedli na zem, kde ho chtěli spoutat. Tomu se ale třiatřicetiletý muž bránil natolik vehementně, že proti němu museli muži zákona ve finále použít taser, a to dokonce opakovaně. Klást značně aktivní odpor přestal zadržovaný až teprve po třetím výboji paralyzéru.

Po zadržení skončil muž na policejní služebně, kde mu vyšetřovatel sdělil obvinění z trestných činů loupež a maření výkonu úředního rozhodnutí. Za tyto delikty mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Stran vypátrání a zadržení hledaného patří také veliký dík spoluobčanům a médiím, jejichž pomoc přispěla k objasnění celé události. Kriminalisté totiž po zveřejnění pátrací relace obdrželi několikero poznatků k možné totožnosti pachatele, které je navedly na jeho stopu. Nicméně objasnění případu nebylo tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo.

Kriminalisté sice disponovali indiciemi k možnému pachateli, ale ty nebyly až tak přesné a jednoznačné. Prošetřováním totiž kriminalisté zjistili, že zadržený v ČR vystupoval ve valné většině pod falešnou identitou. Lépe řečeno, někdy předkládal své pravé doklady, ale pokud se mu to hodilo, používal falešný občanský průkaz, podle kterého byl Čech. Proto se kriminalistům ozvali výhradně ti lidé, kteří hledaného sice znali, ale právě jenom pod falešným jménem.

Nicméně tuto jeho fintu policisté za poměrně krátkou dobu odhalili a pak už bylo dílem několika hodin, kdy spadne pomyslná klec.

Dalším prošetřováním detektivové také zjistili, že se jedná o osobu, která byla v roce 2015 vyhoštěna z ČR správním rozhodnutím, a o rok déle vyřkl jeho vyhoštění z republiky dokonce i soud. Jenže třiatřicetiletý muž to až do zadržení nerespektoval. A právě proto je nyní stíhán pro zmiňované maření výkonu úředního rozhodnutí.

Svou roli v jednání obviněného sehrály s největší pravděpodobností i drogy, jejichž je konzumentem. Tato skutečnost ale bude ještě předmětem znaleckého zkoumání.

Stejně tak budou kriminalisté i prověřovat trestní minulost obviněného. Jelikož se jedná o cizího státního příslušníka, zaměří tuto svou aktivitu na všechny státy EU. S ohledem na zjištěné poznatky se v tomto směru zaměří hlavně na Slovensko, kde se obviněný také po určitou dobu zdržoval a na země bývalé Jugoslávie.

Z popsaného je zřejmé, že prošetřování tohoto případu ještě zdaleka nekončí.

Informace k loupežnému přepadení a pátrání po podezřelém byly původně zveřejněny zde: http://www.policie.cz/clanek/sprava-hl-m-prahy-zpravodajstvi-pomozte-vypatrat-brutalniho-lupice.aspx

por. Mgr. Tomáš Hulan

vytisknout  e-mailem