Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Bezpečnostní opatření dne 7.1.2009

Ve středu dne 7. ledna 2009 proběhlo první bezpečnostní opatření v souvislosti se setkáním členů Evropské komise s členy vlády České republiky při příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie.  

Policisté byli v pohotovosti již od ranních hodin. Zajišťovali plynulou průjezdnost na přesunových trasách jednotlivých delegací. V této souvislosti prováděli krátkodobé uzavírky v dopravě, které pro ostatní účastníky silničního provozu znamenaly pouze několikaminutové zdržení. Bezprostřední okolí budov, kde probíhala jednotlivá jednání, bylo vždy uzavřeno. Ostatních komunikací se ale tato opatření netýkala. Při akcích policie úzce spolupracovala s ochrannou službou. Policisté ve spolupráci s městskými strážníky dohlíželi na veřejný pořádek v ulicích a bezpečnost a plynulost silničního provozu.V terénu byli také pracovníci kriminální služby, kteří shromažďovali všechny operativní poznatky. Do odpoledních hodin policie nezaznamenala žádné vážnější problémy.

Asi deset minut před půl šestou přijala policie oznámení od Hradní policie, že na prvním nádvoří Pražského Hradu se nějaká osoba pokouší vylézt na stožár u Matyášovy brány a snaží se sem vyvěsit vlajku Evropské unie. Na místo tak byli přivoláni hasiči, aby dotyčného sundali dolů. V okamžiku, kdy je ale muž zahlédl, slezl dolů sám. Policisty poté dobrovolně následoval na místní oddělení. Jeho jednání bylo kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku dle § 47/1, písm.c) zák. č. 200/90 Sb. O přestupcích. Následně bude tento skutek oznámen správnímu orgánu, tedy Úřadu Městké části Praha 1, který za něj může uložit pokutu až do výše 20 tisíc korun.

Bezpečnostní opatření kolem Národního divadla proběhlo bez problémů. Policie zde nemusela nijak zasahovat. Také další přesun delegací k Obecnímu domu a do míst jejich ubytování se obešel bez komplikací. Další bezpečnostní opatření přijme policie zítra, tj. 8. ledna 2008, kdy se bude konat setkání členů Evropské komise se členy vlády České republiky v Lichtenštejnském paláci.

vytisknout  e-mailem