Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

A nedá si říct…

Kvůli trestné činnosti byl vyhoštěn z Velké Británie a na Slovensku dostal podmínku. V kariéře „zloděje“ pak pokračoval i u nás.  

Celý případ pro pražské kriminalisty začal o uplynulých vánocích pouze pár minut po půlnoci, kdy v té době ještě neznámý pachatel přímo na ulici Seifertova oloupil turistu z Anglie. Pachatel se dal s poškozeným nejprve do řeči a během toho cizince požádal, zda by mu půjčil mobilní telefon a peníze na taxi. Když mu poškozený nevyhověl, vynutil si vydání těchto věcí pod pohrůžkou fyzického napadení s nožem.

Krátce po této loupeži si pachatel zřejmě uvědomil závažnost celé situace a začal se proto ve strachu z dopadení od té doby vydávat pod cizí identitou, konkrétně pod smyšleným jménem arabského původu. Takto tajně se po Praze pohyboval do 9. ledna, tedy do doby, než ho kontrolovala hlídka cizinecké policie. Vzhledem k tomu, že muž policistům nedokázal důvěryhodně prokázat svou totožnost, převezli ho policisté na služebnu. Tam s ním posléze provedli identifikační úkony, díky kterým nakonec odhalili mladíkovu pravou totožnost.

Současně už mu ale v té době byli v patách i kriminalisté z druhého oddělení třetího policejního obvodu, kteří prošetřovali výše uvedenou loupež. I přesto, že k dispozici měli jen velice nekvalitní kamerový záznam zachycující podobu podezřelého, provedli rozsáhlé a důkladné šetření, díky kterému získali poznatky o konkrétním muži. Ten navíc podle zjištění na území hlavního města soustavně páchal majetkovou trestnou činnost.

Když si pak detektivové pro podezřelého dojeli na služebnu cizinecké policie, tak se jim třiadvacetiletý mladík, původem ze Slovenska, přiznal nejen k loupežnému přepadení, ale i k dalším čtrnácti krádežím. Těchto deliktů se dopustil v době od začátku prosince loňského roku do začátku ledna letošního roku. Mladík kradl téměř všude, kde se naskytla příležitost, a bral vše, co mělo alespoň nějakou hodnotu. Konkrétně se jednalo o mobilní telefony, peněženky a postupně byl dokonce natolik drzý, že si z hotelu pod mikinou odnesl například příruční trezor, nebo z hotelového pokoje odcizil televizi, či cestovní kufr. Přímo na ulici si také od lidí půjčoval mobilní telefony, které už nevracel. Krádežemi si přišel na bezmála 250.000 korun a mimo to navíc při vloupáních způsobil škodu na majetku přes 50.000 korun. Kradené dámské oblečení pak daroval své přítelkyni, která ale o původu těchto věcí věděla, a proto zřejmě neunikne trestu za přečin podílnictví.

Kriminalisté po rozsáhlém výslechu muže obvinili z celkem pěti trestných činů, a to z loupeže, krádeže, poškození cizí věci, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě odsouzení mu za tyto delikty hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi. V současné době je muž stíhán vazebně, a to i s ohledem na skutečnost, že v minulosti byl za stejnou trestnou činnost vyhoštěn z Velké Británie, ze Slovenska odcestoval s podmínkou a v současné době se již plánoval přesunout do Německa.

por. Bc. Iveta Martínková – 17. 3. 2016

vytisknout  e-mailem