Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sport, kde rozhoduje rychlost a přesnost

Instruktoři služební přípravy Zbyněk Kovář ze Vsetína a Michaela Zaymlová z Českých Budějovic jsou mistři České republiky ve střelbě z krátkých služebních zbraní pro rok 2015. 

střelba 00.JPG
Na střelnici v Opařanech nedaleko Tábora v jižních Čechách se začátkem září konalo Policejní mistrovství ČR ve střelbě z krátkých služebních zbraní. Své střelecké dovednosti a rychlost rozhodování poměřilo 72 policistů a 34 policistek, ze všech krajských ředitelství Policie ČR a některých policejních útvarů s celostátní působností. 
 
Organizace policejních střeleckých soutěží se od roku 2006 řídí podle upravených pravidel praktické střelby IPSC (Mezinárodní konfederace praktické střelby). Tento systém dynamické střelby převzaly policejní složky v řadě světových zemí, protože je vhodný pro výcvik policistů. „Pravidla IPSC střelce nijak neomezují v tom, jak bude danou situaci řešit, velmi striktní jsou pouze v požadavcích na bezpečnost,“ vysvětlil systém soutěže Václav Kuthan z Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. 
 
Rozlehlý prostor střelnice v Opařanech umožnil organizátorům sestavit několik zajímavých střeleckých situací (tzv. stagí). Využít mohli i místní terčová zařízení - pojezdy, různé pohyblivé, kývací, vyjíždějící a padací terče, které se na jiných střelnicích běžně nevyskytují. „Letos jsme připravili devět stagí v soutěži jednotlivců a tři stage pro družstva. Nechyběl ani tradiční vyřazovací souboj Shoot Off pro nejlepší jednotlivce i týmy,“ uvedl Václav Kuthan a doplnil, že všechny střelecké situace byly postaveny tak, aby se co nejvíce přiblížily reálnému střetu policisty s pachatelem.
 
Na některých stanovištích museli střelci po zaznění startovního signálu, ale ještě před zahájením vlastní střelby, splnit nějaký úkol. V soutěži jednotlivců potrápil řadu závodníků obyčejný psací stroj, na kterém měli přepsat kód – šestičlennou řadu písmen a číslic. Na paměť byla náročná stage s identikitem. „Závodník si na začátku vylosoval jeden ze čtyř identikitů a ten představoval nezúčastněnou osobu. Na úplném konci situace se mu odkryly čtyři terče se čtyřmi identikity a policista musel rozpoznat nezúčastněnou osobu, což nebylo jednoduché, protože rozdíly v obličeji byly nepatrné,“ osvětlil náročnost situace jeden z dlouholetých organizátorů policejních střeleckých soutěží Zdeněk Němeček.
 
Nejvíce medailí si odvezli Jihočeši
V soutěži jednotlivců se nejlépe dařilo Zbyňku Kovářovi ze Vsetína a Michaele Zaymlové z Českých Budějovic. Oba pracují jako instruktoři střelecké přípravy. Zbyněk Kovář zvítězil nejen v kategorii mužů, ale odvezl si i pohár pro absolutního vítěze mistrovství. Mezi své největší úspěchy řadí zlatou medaili, kterou vybojoval v letošním roce jako člen policejního reprezentačního družstva na historicky I. policejním mistrovství světa ve střelbě z krátkých služebních zbraní v Maďarsku, kam bylo družstvo vysláno Unií tělovýchovných organizací Policie ČR. Reprezentantkou Policie ČR je rovněž Michaela Zaymlová, která se díky svým úspěchům nominovala do nově vzniklého družstva žen. 
 
V soutěži družstev získali zlatou medaili policisté KŘP hl. m. Prahy a policistky KŘP Jihočeského kraje. Jihočešky byly nejúspěšnějším týmem policejního mistrovství, neboť vyhrály také soutěž Shoot Off v kategorii družstev a v kategorii jednotlivců. Shoot Off v kategorii družstev mužů nejlépe odstříleli policisté KŘP Jihomoravského kraje a v jednotlivcích zvítězil opět policista z jižních Čech.
 
Dobrá fyzická zdatnost a střelecké dovednosti jsou nezbytné předpoklady policisty pro výkon služby. „Za těch osm let, co se na pořádání přeborů podílím, mohu říci, že se úroveň střelby výrazně zlepšila, což je vidět na výsledcích,“ uzavřel Václav Kuthan.
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
29. září 2015
Odkazy do noveho okna

střelba 01

střelba 01 

Detailní náhled

střelba 02

střelba 02 

Detailní náhled

střelba 03

střelba 03 

Detailní náhled

střelba 04

střelba 04 

Detailní náhled

střelba 05

střelba 05 

Detailní náhled

střelba 06

střelba 06 

Detailní náhled

střelba 07

střelba 07 

Detailní náhled

střelba 08

střelba 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem