Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Spolupráce s albánskou pohraniční policií

V rámci evropského programu „Bezpečnostní rozvojové spolupráce“ se ve dnech 18. až 22. července 2016 uskutečnila pracovní návštěva zástupců Skupiny analýzy rizik Ředitelství služby cizinecké policie v Albánii. 

Cílem projektu, do kterého se Ředitelství služby cizinecké policie (dále jen „ŘSCP“) přihlásilo již v roce 2014, je podpora pohraniční policie Albánie při sběru, hodnocení a zpracovávání informací o nelegální migraci. Dále také nastavení systému varování v případě migrační vlny velkého rozsahu.

Naši delegaci, plk. JUDr. Takáče, vedoucího skupiny analýzy rizik ŘSCP, a kpt. Bc Červenku, analytika skupiny, přivítal generální ředitel pohraniční a imigrační policie (dále jen „generální ředitelství“) Albánie Genz Merepera spolu s řediteli pohraniční a imigrační policie.

Dle sdělení ředitele pohraniční policie je nyní nelegální migrace v Albánii na nízké úrovni, po problémech s nárůstem v roce 2014. Prioritou je zde v současnosti potírání pašeráků drog, a to především marihuany ve směru do Řecka. Dalším problémem, který zdůraznila ředitelka imigrační policie, je vycestování albánských státních příslušníků s kriminální minulostí.

Všichni přítomní se shodli na velkém významu analýzy rizik pro plnění úkolů. Projednali postup předávání informací o jednotlivých případech ze základních útvarů cestou generálního ředitelství do centra k jejich vyhodnocení a následné distribuci dle obsahu a důležitosti na podřízené útvary.

Partnerské strany se domluvily na pokračování spolupráce a výměně informací, nejen v oblasti nelegální migrace, ale rovněž i na předávání zkušeností České republiky s plněním evropských standardů při přistupování k Evropské unii.

 

8. srpna 2016

kpt. Mgr. Jindřiška P. Kaminská

vytisknout  e-mailem