Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Spolupráce Ředitelství služby cizinecké policie s policisty z Černé Hory a Albánie

Česká cizinecká policie pozvala na návštěvu pohraniční kolegy z Albánie a Černé Hory. 

Nelegální migraci evidované na území České republiky předchází tranzitní migrace vedoucí přes území republik Černé Hory a Albánie. Proto se policisté Ředitelství služby cizinecké policie rozhodli zahájit spolupráci a případně pomoci uvedených republik, usilujících o vstup do Evropské unie, s posilováním systému ochrany státních hranic.

Ředitelství služby cizinecké policie se v roce 2014 přihlásilo k programu ministerstva vnitra "Bezpečnostní rozvojová spolupráce". Cílem zapojení do programu bylo navázat a dále rozvíjet spolupráci s pohraniční policií Černé Hory a Albánie. Jejich další vizí byla výměna informací o nelegální migraci v uvedených státech a vytvoření systému včasného varování při změně tras nelegální migrace. Spolupráce pak byla zahájena týdenními návštěvami zahraničních partnerů v České republice.

Ve dnech od 30. listopadu do 4. prosince přijeli za pohraniční policii Černé Hory Dejan Bojič a Aleksandra Dakič, albánské kolegy zastupovali Enkeleda Toska a Hoxhaj Erjola.

Vedení cizinecké policie srdečně přivítalo zahraniční partnery, popsalo jim fungování české cizinecké policie, management jim zároveň vysvětlil pozici a úlohu Ředitelství služby cizinecké policie a obeznámil je s aktuální situací na úseku nelegální migrace v České republice. Zahraniční kolegové se rovněž seznámili s činností jednotlivých organizačních článků cizinecké policie (skupina analýzy rizik, oddělení šetření trestné činnosti a dokumentace, oddělení VISION nebo např. skupina dokladů) a součástí jejich programu byla i návštěva Zařízení pro zajištění cizinců Bělá - Jezová.

Policisté Černé Hory a Albánie se o problematiku nelegální migrace a fungování české cizinecké policie velmi aktivně zajímali. Podle jejich vyjádření si z České republiky odváží zajímavé náměty pro svou práci, které by chtěli uplatnit i ve svých zemích.

por. Bc. Jana Rösslerová

vytisknout  e-mailem