Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Spolupráce POLICIE ČR A HORSKÉ SLUŽBY v okolí Železné Rudy

Skončila zimní sezóna 

         Spolupráce mezi Policií ČR obvodním oddělením Železná Ruda a místní Horskou službou Šumava, část Západní, je již po několik let na velmi dobré úrovni.
První zimní období policisté při výkonu služby začali využívat služební dopravní prostředek - sněžný skútr, který je nepostradatelný k přesunu hlídek na špatně přístupná místa. V minulosti  docházelo v rámci spolupráce  k využívání dopravních prostředků horské služby v různých naléhavých případech i policisty.
     Pomocí sněžného skútru je možné se rychleji přepravit a přesunout mezi lyžařskými areály, efektivní využití spatřujeme také v lepší přístupnosti k lyžařským vlekům a je možné vykonávat i dohled nad odloženými věcmi, které zde lyžaři nechávají mnohdy bez dozoru.
    Na obvodním oddělení v období od měsíce ledna do dubna letošního roku nebylo oznámena žádná krádeží lyží nebo sportovního vybavení.
     Členové horské služby také vypomáhají při dopravních nehodách v okolí Železné Rudy a Špičáku, kdy v mnoha případech poskytli první pomoc zraněným. Vzhledem ke skutečnosti, že v těchto místech v minulosti nebyla zajištěna nepřetržitá lékařská služba.
     V letním období spolupracuje policie a horská služba při nehodách cyklistů, kteří ve zvýšené míře využívají cyklostezky a dochází k haváriím hlavně mimo značené trasy. Další velkou početnou skupinu tvoří turisté, mnohdy přeceňující své síly a vydávající se na dlouhé trasy, při kterých ztrácí orientaci.
     Ke spolupráci policistů a členů horské služby dochází i při pátrání po osobách.
     V posledních letech majitelé čtyřkolech porušují ustanovení zákonů při jízdách  mimo komunikace, kdy projíždějí různá místa, jak v 1. zónách Národním parku Šumava, tak i v Chráněných krajinných oblastech na Železnorudsku. Policisté jsou vyrozumíváni strážci přírody o případných porušeních ustanoveních zákona na ochranu přírody, kdy se na místa dostaví a podle platného zákona o policii jsou podezřelí ze spáchání přestupků vyzváni k prokázání totožnosti.
    V měsíci únoru letošního roku se uskutečnilo v Železné Rudě setkání zástupců Národního parku Šumava, Národního parku Bavorský les, Horské služby Šumava a zástupců Policie ČR z obvodního oddělení v Železné Rudě na téma bezpečné chování na horách.
    Jak v zimní tak i v letní sezóně se policisté budou zaměřovat na uvedené problematiky a dále se bude prohlubovat spolupráce s horskou službou a strážci přírody.   

vytisknout  e-mailem