Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Spolupráce občan + operační + policisté v terénu + kriminalisté = OBVINĚNÍ PACHATELŮ

MŘ Ostrava - vloupání do objektů objasněno 

Operační důstojník tísňové linky v polovině května 2023 přijal oznámení o možném vloupání do vinotéky v Moravské Ostravě. Jak svědek uvedl, na místě se pohybovali dva podezřelí muži. Jeden se schovával za stromem a druhý stál opodál a hlídal okolí. Vzhledem k tomu, že je pozoroval delší dobu, rozhodl se vše oznámit na tísňovou linku 158.

Na místo se sjeli policisté z oddělení hlídkové služby Ostrava a z obvodního oddělení Ostrava-Přívoz a okamžitě začali prohledávat okolí vinotéky. U zadního vchodu viděli pootevřené dveře, které byly zjevně vypáčeny. Muži zákona pojali podezření o vloupání a zvolili taktiku, jak zadržet pachatele. Netrvalo dlouho a dva muži v kapucích a rukavicích byli zadrženi. Při následné kontrole bylo zjištěno, že se jedná o 31 a 34 leté muže. Mladšího z nich měli už kriminalisté z Ostravy-Zábřehu v hledáčku.

Na 31letého dnes už obviněného muže měli kriminalisté nashromážděny neprůstřelné důkazy, které prokázaly další skutky. Ukázalo se, že během jednoho měsíce se měl vloupat do 14 objektů napříč Ostravou. Zřejmě ho nejvíce lákaly kadeřnické salony, provozovny, restaurace, ale v jednom případě měl vniknout také do mateřské školy. Jak sám uvedl, ve většinou měl u sebe nosit nářadí a to také použít k násilnému vstupu. Jeho zájmem byly především peníze, proto se soustředil nejčastěji na pokladny. Nepohrdl však i mobilními telefony, notebooky, tablety, ale také v jednom případě z kadeřnického salonu měl odejít s fénem na vlasy. Asi ve třech případech odešel s prázdnou. Jak sám obviněný u výslechu uvedl, některých vloupání se měl dopouštět s komplicem a další trestnou činnost páchal i sám.

Komisař 6. oddělení obecné kriminality zahájil trestní stíhání 31letého muže a obvinil ho z přečinů krádeže a poškození cizí věci. Jak se ukázalo, obviněný muž si také neplnil zákonnou vyživovací povinnost svého nezletilého dítěte. Do současné doby mu vznikl dluh na výživném téměř 30.000 korun, proto byl komisařem obviněn i z přečinu zanedbání povinné výživy. Jednáním byla způsobena škoda téměř 500.000 korun. Byl podán podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. Trestní stíhání druhého z mužů je vedeno samostatně a probíhá na svobodě.

Policisté proto v takovýchto případech majitelům provozoven doporučují, aby objekty řádně proti vloupání zabezpečili, ať již složitějšími zamykacími systémy, ochrannými mřížemi nebo například uzamykatelnými okenicemi.

dne 29. května 2023

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

Foto_2 (7)

Foto_2 (7) 

Detailní náhled

Foto_3 (2)

Foto_3 (2) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem