Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Společný výkon služby policistů PČR a policie Rakouska

KRAJ: Výměna zkušeností v oblasti dopravní a cizinecké policie 

Policisté Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje a Zemského policejní ředitelství Dolního Rakouska vykonávají společnou službu na základě smlouvy o policejní spolupráci.

V rámci dlouhodobé spolupráce  ve středu 5. dubna 2017 hlídky policistů obou států vykonávaly společnou činnost v oblasti nelegální migrace a dohledem nad bezpečností silničního provozu. Hlídky jsou vykonávány jako tzv. kompenzační schengenská opatření v návaznosti na zrušení kontrol na hranicích již od vstupu České republiky do schengenského prostoru v roce 2007. Na výkonu se podílí policisté Územních odborů a cizinecké policie v rámci územních odborů Znojmo a Břeclav. Za rakouskou stranu výkon zajišťují policisté z okresních velitelství Mistelbach, Hollabrunn, Horn.

Ve společném policejním centru v Drasenhofenu se sešli zástupci policie a samosprávy Jihomoravského kraje a Dolního Rakouska. Setkání se zúčastnil, ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje plk. Leoš Tržil a ředitel Zemského policejního ředitelství pro Dolní Rakousko dvorní rada Dr. Franz Prucher. Samosprávu reprezentoval hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Bohumil Šimek za českou stranu a viceprezident Zemského sněmu Dolního Rakouska Mag. Gerhard Karner a Okresní hejtmanka pro Mistelbach Mag. Verena Sonnleitner za stranu rakouskou. Dále se setkání zúčastnil zástupce Velvyslanectví ČR ve Vídni a styčný důstojník rakouské policie v ČR, jakož i další hosté.

Ředitel krajského ředitelství  plk. Leoš Tržil, zdůraznil nutnost úzké spolupráce obou zemí v oblasti výkonu služby. Cílem je prohlubování spolupráce, stejný postup při výkonu jednotlivých činností, a to například v souvislosti s mimořádnými událostmi. Do budoucna je to zintenzivnění. Ředitel Zemského policejního ředitelství pro Dolní Rakousko dvorní rada Dr. Franz Prucher poděkoval českým kolegům za dlouholetou spolupráci. Ta spočívá nejen ve společné činnosti v oblasti nelegální migrace, ale také například při vzájemné pomoci nebo výměně informací při krádežích vozidel. Společně diskutovali o činnosti obou policejních sborů, technickém vybavení a vzájemné výměně zkušeností. Poté společně navštívili bývalý hraniční přechod v Mikulově, kde mohli vidět policisty a jejich nejnovější techniku přímo v praxi.

Činnost společných hlídek probíhá také v rámci větších sportovních, společenských a kulturních událostí s vyšším výskytem cizinců druhého státu za účelem usnadnění komunikace. Pokud jde o jazykovou stránku, jsou do hlídek vybírání především policisté jazykově vybaveni. Pro policisty je zajišťováno také vzdělávání v rámci kurzů poskytovaných policejními školami a v rámci společných projektů z operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Rakousko. Výkon služby na společném centru v Drasenhofenu spočívá nejen v nepřetržitém předávání informací mezi policejními složkami obou států, ale také koordinaci společného nasazení, jako například podporou plánování společných hlídek.

Policisté Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje při své každodenní činnosti využívají následující techniku, kterou i dnes svým kolegům z Rakouska předvedli.

  • Schengenbus - vozidlo, ve kterém je instalována technika k odhalování neregulérních dokladů.
  • Heart detektor - přístroj na vyhledávání osob v nákladním prostoru - "tlukot srdce"
  • Toyota Land Cruiser - vozidlo využívané pro službu v terénu
  • čtyřkolky - využití při výkonu služby v těžce dostupném terénu
  • Psiony - mobilní lustrace osob
  • dron - využíván pro monitorování migrantů v blízkosti státní hranice

Policisté Odboru služby dopravní policie vykonávají dohled nad silničním provozem a společně s policisty cizinecké policie se podílí na odhalování nelegální migrace.

Při své kontrolní činnosti využívají techniku s moderním vybavením.

  • vozidlo Mercedes určený pro kontrolu: AETR - sociálních předpisů, ADR  - vážení vozidel a zjištění technického stavu kontrolovaných vozidel      
  • nová motorka BMW 1200 RT – využívána při typování a navádění nákladních vozidel k silniční kontrole
  • vozidlo Passat – měření rychlosti

Policisté cizinecké policie při své každodenní činnosti provádí kontrolu na hranicích. Kontrolují například vlaková nádraží a přijíždějící motorová vozidla. Při jedné takové kontrole v uplynulém víkendu objevili ve vozidle marihuanu.

Mikulov - Během víkendu uvízli v hledáčku policie dva cizinci, kteří z Rakouska přijeli na naše území. Cizinecká policie zastavila v Mikulově osobní vozidlo VW Golf, které řídil čtyřiadvacetiletý cizinec. Během kontroly si policisté všimli, že se uvnitř vozu nachází několik menších igelitových sáčků s rostlinnou hmotou a následně objevili ještě další nádoby. Také v nich bylo sušené konopí. Policisté provedeným „narkotestem“ ověřili, že rostlinná hmota pozitivně reaguje jako marihuana, a jedná se tedy o návykovou látku.

Nejen řidič, ale také jeho dvacetiletý spolujezdec se doznal, že jim marihuana patří a jsou také uživateli této rostlinné drogy. Hlídka oba podezřelé zadržela a vyrozuměla státní zástupkyni. V rámci zkráceného přípravného řízení si oba vyslechli podezření z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

mjr. Bc. Štěpánka Komárová, 5. dubna 2017                                                                                                                                                           por. Mgr. Kamila Haraštová

Odkazy do noveho okna

17 OCP 17

17 OCP 17 

Detailní náhled

19 OCP 19

19 OCP 19 

Detailní náhled

18 OCP 18

18 OCP 18 

Detailní náhled

15 OCP 15

15 OCP 15 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem