Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Společné česko-německé hlídky

KRAJ - Cizinečtí policisté se svými spolkovými kolegy zasahovali u požáru vozidla nedaleko Olbersdorfu. 

Ve čtvrtek 12. května naši policisté z Odboru cizinecké policie krajského ředitelství v Liberci, vykonávali na německém území společnou hlídku se svými spolkovými protějšky z Pirny.

V rámci projektu CBSC „cross-border security cooperation“, který byl schválený na konci roku 2019 a financovaný ze zdrojů Evropské unie - Fondu pro vnitřní bezpečnost, spolupracují policisté Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se svými kolegy ze Spolkového policejního ředitelství v německé Pirně (inspekce Ebersbach a Berggießhübel). Důvody, pro které projekt spatřil světlo světa, bylo a je zkvalitnění a zefektivnění spolupráce v česko-německém příhraničí a zejména pak při společném působení v boji proti přeshraniční kriminalitě a při nelegální migraci.signal-2022-05-11-14-52-14-685 (2).jpg

Již od prvního červnového dne loňského roku probíhají několikrát v týdnu společné hlídky českých a německých policistů po obou stranách státních hranic. A právě ve čtvrtek, krátce po 14. hodině, jedna ze společných policejních hlídek zasahovala při požáru osobního automobilu. K události došlo mezi městy Olbersdorf a Bertsdorf. Před policejním vozem se zřejmě z důvodu technické závady vznítil osobní automobil s českou registrační značkou. Společná hlídka policistů okamžitě zareagovala a ženě, která vozidlo odstavila na krajnici silnice Olbersdorfer Strasse, okamžitě přispěchala na pomoc. Nejen, že řidičce policisté poskytli nezbytnou prvotní pomoc, ale pomohli jí také s vyproštěním osobních věci z vozidla před tím, než došlo k jeho masivní devastaci vzniklým požárem. Na místo byly pochopitelně přivolány další ze složek Integrovaného záchranného systému, které se postaraly o lokalizaci požáru, odbornou zdravotní péči a zdokumentování události.

Vzájemná pomoc, ale i oboustranná jazyková vybavenost policistů, sehrály v tomto případu velmi důležitou roli při společném zásahu a především při pomoci občanům obou zemí na rozdílných stranách státních hranic.

Více o projektu vzájemné spolupráce můžete nalézt zde: 
https://www.policie.cz/clanek/policie-posiluje-preshranicni-spolupraci.aspx
https://www.policie.cz/clanek/spolecne-cesko-nemecke-a-cesko-polske-policejni-hlidky-jsou-zpet-v-terenu.aspx

13. května 2022
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem