Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společná akce českých a německých detektivů

Praha 16. října 2013 – V severních Čechách zadrželi detektivové ÚOOZ pět osob, podezřelých z krádeží aut v Německu. 

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV se případem, na kterém se podílí i kolegové z Územního kriminálního úřadu Saska a Krajského policejního ředitelství v Ústí nad Labem, zabývali několik měsíců.
 
Úkony trestního řízení v rámci akce s krycím názvem PITRALON byly zahájeny začátkem února letošního roku. Osmého října zadrželi na základě Evropských zatýkacích rozkazů, vydaných justičními orgány SRN, detektivové ÚOOZ v severních Čechách celkem 5 mužů ve věku od 33 do 35 let. Jedná se občany ČR, především z Děčínska, kde měli i dílny a sklady.
 
Zadržení jsou podezřelí z toho, že jako organizovaná skupina minimálně od začátku roku 2012 prováděli krádeže motorových vozidel, především vozů značky VW a Škoda, na území SRN. Odcizená vozidla pak měli převážet do České republiky, následně je rozebírat a poté prodávat přes internet jako náhradní díky.
 
V rámci samotné akce bylo provedeno celkem 9 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor (garáže a sklady), kde bylo zajištěno velké množství důkazního materiálu v podobě náhradních dílů, šesti kompletních vozidel, dokladů, finanční hotovosti, výpočetní techniky apod. Zajištěna byla také jedna nelegálně držená pistole.
 
V rámci rozpracování tohoto případu detektivové zadokumentovali 30 případů odcizených vozidel se škodou přesahující 6 milionů korun. Zajištěná vozidla a většina zajištěných náhradích dílů se díky skvělé spolupráci se zahraničními kolegy podařilo již přiřadit ke konkrétním krádežím, ke kterým na území SRN, převážně v oblasti Drážďan a Pirny došlo. Další vozidla budou ustanovena postupně ze zajištěných náhradních dílů a lze tedy očekávat, že dojde k výraznému navýšení jak počtu vozidel, tak i způsobené škody.
 
Všechny zadržené osoby byly dne 10. října 2013 rozhodnutím Krajského soudu v Ústí nad Labem umístěny do vydávací vazby. Podezřelí jsou z krádeže a legalizace výnosů z trestné činnosti. Další vyšetřování bude probíhat v SRN.
 
Celá skupina pracovala podle detektivů velmi profesionálně, s jasně rozdělenými úkoly, měla kvalitní vybavení včetně speciálních nástrojů. Celý případ je příkladem skvělé zahraniční spolupráce a jednoznačně potvrzuje, že autokriminalita je Evropský problém, se kterým se dá bojovat pouze v úzké spolupráce policejních sborů zainteresovaných států.
 
 
________________________________________________________________________
Poznámka:
K tomuto případu zveřejňuje tiskovou zprávu rovněž LKA Sasko. V případě zájmu tak můžete kontaktovat přímo tiskového mluvčího:
Tom Bernhardt
tel: 0049-351-855-20-10
pressestelle.lka@polizei.sachsen.de

vytisknout  e-mailem