Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Šperky, cennosti a hotovost

KRAJ/SEMILSKO – V průběhu prosince došlo v Turnově k několika vloupáním do rodinných domů. 

V závěru loňského roku jsme zaznamenali několik případů trestné činnosti související s vloupáním do rodinných domů. Na tom by nebylo nic až tak neobvyklého, kdyby k sedmi případům nedošlo v rozmezí pouhých několika prosincových dnů v téže lokalitě. Pachatel nebo skupinka pachatelů se zaměřila především na šperky, drobné cennosti a hotovost v rodinných domech situovaných v Turnově a jeho bezprostředním okolí. Veškerými okolnostmi evidovaných případů a vyhodnocováním zajištěných důkazních prostředků se nyní zabývají kriminalisté z Oddělení obecné kriminality v Semilech. V těchto případech jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činu krádež a porušování domovní svobody.

Kromě období letních prázdnin je i předvánoční čas, co do počtu zaznamenaných vloupání do rodinných domů, tím nejexponovanějším. Tento jev může být do jisté míry způsoben mimo jiné i tím, že si majitelé rodinných domů užívají vytoužených dovolených mimo bydliště. Mnozí odcestují do zahraničí, další pak na dobu i několika pouhých dní navštěvují rodinné příslušníky a přátele a zkrátka využívají volný čas zcela jiným způsobem, než v průběhu zbytku celého roku. A zde je prostor pro individua, která se nezdráhají, do byť i jen na několik hodin opuštěných domů, vloupat.

Je libo statistiky?

V průběhu roku 2022 jsme na ÚO Semily evidovali celkem 108 případů krádeží vloupáním, z čehož bylo 10 případů vloupání do rodinných domů. Celkově se nám podařilo objasnit 49 případů.
V roce 2023 jsme na ÚO Semily evidovali 103 případů krádeží vloupáním, přičemž 13 případů souviselo s rodinnými domy. Celkově jsme objasnili 54 skutků.
Celkově za rok 2022 jsme v Libereckém kraji evidovali 1500 případů krádeží vloupáním, z čehož bylo 120 vloupání do rodinných domů a 118 do chat a chalup. Objasnili jsme 398 těchto událostí.
V roce 2023 jsme řešili 1255 těchto případů, mezi kterými bylo 105 vloupání do rodinných domů a 112 do chat a chalup. Celkem bylo objasněno 444 těchto událostí.

Několik typů, rad a doporučení:

  • Řádné uzamykání objektu - Když odcházíte z domu nebo bytu, ať již krátkodobě, vždy zavírejte všechna okna a uzamykejte všechny dveře. Překontrolujte si to. Je mnohem lepší strávit několik minutek navíc kontrolou svého majetku, než tvořit soupis odcizených věcí pro účely vyšetřování policie nebo pojišťovnu.
  • Zbytečně neupozorňujte na vaši nepřítomnost  - O svém odjezdu informujte pouze nejužší okruh lidí, kterým důvěřujete. Požádejte důvěryhodnou osobu, aby v době vaší nepřítomnosti dohlédla na obydlí – větrala, zalévalZabezpečte se logo celé.pnga květiny, sekala trávník, pravidelně vybírala schránku na dopisy apod. Byt či dům se nebude jevit jako opuštěný a prázdný. Můžete také byt nebo dům zabezpečit elektronickým zařízením, které v nepravidelných časových intervalech například zapíná světla, televizi atd., a tím vytváří zdání, že dům či byt je obydlen. 
  • Přehledný prostor před objektem - Důležité je dobré osvětlení před objektem. Zloděje odrazuje od pokusu vniknout do obydlí, protože by mohl být spatřen. Dbejte na to, aby keře a stromy nezakrývaly velkou část objektu. Díky lepší viditelnosti mohou tak i vaši sousedé snáze kontrolovat, zda je vše v pořádku.
  • Nedávejte na obdiv, že vlastníte cenné předměty - Nechlubte se před cizími lidmi, co máte doma cenného. Pokud chcete přechovávat cennosti doma, nenechávejte je na jednom místě – uložte je na různá těžko předvídatelná místa v bytě, nebo si pořiďte kvalitní zabezpečení například v podobě trezoru.
  • Označujte cennosti, připravte jejich soupis a nechte si je pojistit - Poznamenejte si sériová čísla a zvláštní označení svých cenných předmětů, elektronických výrobků apod. Sepište seznam těchto předmětů a pečlivě ho uschovejte. Nechte cennosti označit dostupnými identifikačními metodami a prostředky. Cennosti, které není snadné označit, si vyfotografujte. Tato opatření v případě odcizení předmětů usnadní jejich nalezení a identifikaci a ulehčí tak práci pojišťovně a policii.
  • Mějte dobré vztahy se sousedy – to se v mnohých případech lépe řekne, než udělá, ale mějte na paměti, že dobré vztahy s okolím vám mohou například zajistit kontrolu vašeho domu po dobu vaší nepřítomnosti.
  • Investujte do zabezpečení domu – nejen sofistikované elektronické systémy ochrany, jako třeba pohybová a otřesová čidla, alarmy, kamery s přísvitem apod., ale především kvalitní bezpečnostní dveřní systémy nebo okna, výrazně zvýší ochranu vašeho majetku.

Mnoho dalších rad a doporučení může nalézt také v těchto odkazech: 

22. ledna 2024
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem