Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

SPEED MARATHON

Ms kraj: Dnes probíhá Speed marathon také v našem kraji 

VÝSLEDKY AKCE

Zvýšení povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a zlepšení dopravní bezpečnosti jsou stěžejní cíle dnešníceloevropské dopravně bezpečnostní akce „SPEED MARATHON“. Rovněž moravskoslezští policisté se do akce zapojují.

V našem kraji i v tuto chvíli desítky policistů kontrolují dodržování stanovené rychlosti jak v obcích, tak i mimo ně. Stejně jako v předchozích letech jsme tuto speciální akci avizovali, současně nabídli široké veřejnosti, aby se do ní zapojila výběrem míst, kde by měli policisté měřit. Celkově k nám doputovalo něco málo přes 200 tipů od občanů. Často se jednalo o místa, která je „trápí“ a vnímají je z pohledu rychlosti vozidel jako problematická. Některé tipy další hlasující ohodnotili kladně, jiné záporně. Každopádně děkujeme za zájem! Je pravdou, že určitá místa ani nepostoupila do užšího výběru – někteří by rádi viděli policejní radar na louce, v lesu, parku či na poli.

V rámci kraje se v součtu jedná o více než pět desítek stanovišť, na kterých policisté řeší v souvislosti s touto akcí dopravní přestupky. Pro osvětlení výběru – policisté zvolili jednotlivá místa na základě několika hledisek, primárně vzhledem k bezpečnosti silničního provozu a rizikovosti místa, rovněž pak dle počtu hlasů od občanů. V každém okrese kraje tak najdeme místa zvolená policisty i veřejností.

Nepřiměřená rychlost je také letos druhou hlavní příčinou dopravních nehod (první je způsob jízdy). Od ledna do března se stalo celkem 2 377 dopravních nehod, hlavní příčiny jsou:
 

  • 1 355 způsob jízdy
  • 273 nepřiměřená rychlost
  • 237 nedání přednosti v jízdě

Z dnešního dopoledne – v „50“ 104 km/h
Dnešní dopolední zkušenosti hlídek policistů v terénu dokladují, že avizování akce mělo preventivní účinek, až na výjimky dodržovali řidiči rychlost jízdy. Mezi hříšníky se ale zařadil před polednem řidič, který jel v „50“ v obci Petřvald na Karvinsku 104 km/h. Policisté zadrželi muži řidičský průkaz, zakázali mu další jízdu a oznámí tento přestupek správnímu orgánu.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 19. dubna 2024

Odkazy do noveho okna

speed marathon ms kraj

speed marathon ms kraj 

Detailní náhled

speed marathon ms kraj

speed marathon ms kraj 

Detailní náhled

speed marathon ms kraj_02

speed marathon ms kraj_02 

Detailní náhled

speed marathon ms kraj_02

speed marathon ms kraj_02 

Detailní náhled

speed marathon ms kraj_03

speed marathon ms kraj_03 

Detailní náhled

speed marathon ms kraj_04

speed marathon ms kraj_04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem