Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Speciální pátrací práce

Akce se zúčastnilo celkem 41 policistů z 13 krajských ředitelství a Ochranné služby, z toho 26 policistů se služebními psy. 

Ve dnech 19. - 21. 04. 2022 proběhlo metodické zaměstnání, které bylo určené pro psovody Policie ČR se služebními psy zaměřené na přípravu a prohloubení znalostí a zkušeností v rámci kategorie SP tj. speciální pátrací práce. Společné setkání vedli lektoři kpt. Ing. Vladimír Makeš a nprap. Bc. Naděžda Kramolišová,.

Akce se zúčastnilo celkem 41 policistů z 13 krajských ředitelství a Ochranné služby, z toho 26 policistů se služebními psy. Teoretická vzdělávací část probíhala v prostorách VPŠ a SPŠ MV Holešov. V rámci teoretické části se zúčastnění policisté detailně seznámili s legislativou dané problematiky, příloha č. 10 k P Ř ŘSPP č. 119/2017, rozšířili si znalosti v metodice výcviku služebního psa v dané problematice a byli seznámení s možnostmi využití topografických pomůcek a navigačních přístrojů pro usnadnění orientace v terénu.

Praktická část byla lokalizována do lesů u obce Přílepy. Prvotní výcvik byl zaměřen na správné označení nalezené osoby služebním psem v různých situacích a polohách figuranta. Z tohoto výcviku byli vybráni psovodi se služebními psy, kteří zvládli korektní označení nalezené osoby. Jejich následným úkolem druhého dne bylo úsekové vyhledání spojené s orientací v terénu pomocí topografických pomůcek a navigačních přístrojů. Ostatní policisté byli rozděleni do dvojic, tvořených vždy policisty z odlišných útvarů, tak aby si vyzkoušeli vzájemnou spolupráci. Tyto dvojice dostaly přiděleny jednotlivé sektory, které měly procházet tak, jako by procházely v rámci reálného vyhledání, tzn. zohlednit směr a proudění větru, reliéf terénu, hustotu a prostupnost porostu apod. K orientaci v terénu mohli využít topografických pomůcek a navigačních přístrojů.

Závěrečný den proběhlo vyhodnocení jednotlivých prací. Projekcí záznamů z jednotlivých navigačních přístrojů kolegové společně zhodnotili taktiku postupu, rozebrali případné chyby a také možnosti, jak se těmto chybám v budoucnu vyhnout.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
29. dubna 2022

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem