Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Speciální dopravní kontrola na středočeských dálnicích

KRAJ - Policisté zaznamenali 97 případů přestupkového jednání 

Středočeští dopravní policisté se pravidelně zapojují do celorepublikových dopravně – bezpečnostních akcí, ale zároveň realizují vlastní aktivity v oblasti dopravy se specializací na bezpečnost a plynulost v silničním provozu.

Jednu speciální kontrolu realizovali v úterý 5. října 2021 na všech dálničních úsecích ve Středočeském kraji. Konkrétně se jednalo a dálnice D1, D4, D5, D7, D8, D10 a D11.

Speciální kontrola byla zaměřená na vybraná porušení pravidel silničního provozu. Především se pak pozornost dopravních policistů zaměřila na dodržování bezpečné vzdálenosti, jízdy v jízdních pruzích, zákazu předjíždění nebo předjíždění zprava.

Policisté odhalili 97 případů přestupkového jednání a na pokutách vybrali 64000 Kč, kdy se ve většině případů jednalo o překročení nejvyšší dovolené rychlosti.

Osmnáct přestupků se týkalo oblasti, na kterou byla speciální kontrola zaměřena. Celkem 11 řidičů nejelo mimo obec v pravém jízdním pruhu, tak jak jim to ukládá § 12 odst. 1 zákona o provozu na pozemních komunikacích, který říká, že mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu.

Další přestupky se týkaly toho, že jeden z řidičů nepředjížděl vlevo, tak jak správně má, dva řidiči jeli po krajnici, ve dvou případech nákladní vozidla jela v levém jízdním pruhu na 3 proudé silnici, kde je jejich povinnost jet ve dvou pravých jízdních pruzích. Jeden z řidičů pak při předjíždění nedal znamení o směru jízdy, čímž mohl omezit nebo ohrozit řidiče jedoucí v jízdním pruhu do kterého přejížděl. 

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
8. října 2021

vytisknout  e-mailem