Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Specialista na kola

LITOMĚŘICKO – Putoval do výkonu trestu… 

       Litoměřickým policistům se na základě několikaměsíční intenzivní práce podařilo vypátrat a zadržet muže, jehož zájmem byla cizí jízdní kola. Od dubna tohoto roku měl v litoměřickém okrese opakovaně navštěvovat sklepní prostory a kolárny obytných domů, ale i jiná místa určená pro odložení jízdních kol a tato si měl bez vědomí jejich majitelů přivlastnit. Kola měl následně prodat a zisk použít pro svou potřebu. Tímto způsobem měl za uvedené období odcizit téměř dvě desítky jízdních kol se škodou přesahující 100 tisíc korun. Celková škoda a počet odcizených bicyklů není konečný a je předmětem dalšího šetření.  Obvinění pro trestný čin krádeže a porušování domovní svobody si 30letý Mělničan převzal v uplynulých dnech. Z rozhodnutí Okresního soudu Litoměřice byl na sklonku uplynulého týdne dodán do výkonu trestu za předchozí bohatou trestnou činnost.

Možnosti zabezpečení a uložení jízdních kol

1. Klasický zámek s řetězem

       Nepříliš praktickou záležitostí je volba klasického zámku, kterým kolo upevníte do stojanu či k pevnému bodu pomocí řetězu. Zámky s řetězy jsou poměrně těžké a také zaberou dost místa při převozu. Pokud už zvolíte toto řešení, je potřeba mít opravdu pevný a silný řetěz, který nepůjde tak lehce přestřihnout štípačkami.

2. Zámky s elektronickými snímači

       Jedná se o lankové zámky, které jsou navíc vybaveny elektronickým zařízením, jež vyluzuje zvuky ve chvíli, kdy je s nimi neoprávněně manipulováno. Zloděj se tak obvykle vystraší, upoutá na sebe pozornost a od kola raději uteče. Lanko zámku by mělo mít průměr minimálně 8 milimetrů, menší průměr lze snadno přestřihnout. Elektronické snímače fungují na mikrotužkové baterie.

3. Uzamykatelná vložka na stojan

       V některých městech jsou k dispozici stojany na kola, ke kterým se dá kolo jednoduše připevnit pomocí uzamykatelné vložky. V tomto případě tedy kolo vložíte do stojanu a obemknete jej třmenem. Jeho uzávěr pak vložíte do zámku.

4. Vysoko pevnostní řetěz

       V současné době lze v obchodech zakoupit také speciální vysoko pevnostní řetězy, které jsou vyrobeny ze zvlášť odolné oceli. Jejich překonání klasickými štípačkami prakticky nepřichází v úvahu. Je samozřejmě důležité zvolit také kvalitní zámek.

5. Neviditelný fix

       Když už dojde k odcizení kola, může se stát, že jej objeví policisté a strážníci. Často je ale problém s identifikací kola, zda opravdu patří vám. V tomto případě pomůže, když si kolo označíte neviditelným fixem, který je vidět při přiložení UV lampy. Doporučujeme tento způsob zkombinovat s výše uvedenými prvky.

6. Mikročip

       Podobně jako neviditelný fix lze zvolit ještě důmyslnější mikročip. Pomocí něho dojde k označení kola. V čipu jsou zaznamenány informace o identifikačním čísle, případně další údaje. Je tak snadno dohledatelné, komu vlastně kolo patří.

7. Uložení kola

       Jestliže ukládáte jízdní kolo ve společných prostorách domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří domu a stálé uzamčení společných prostor i samotných kol. Pořiďte si společný bezpečnostní stojan nebo bezpečnostní systém pro zajištění jízdního kola. Obdobné zásady dodržujte při ukládání kol na balkonech, ve sklepích a sklepních kójích a nepodceňujte zabezpečení všech stavebních otvorů, zejména dveří a oken.

Litoměřice, 13. 8. 2018, nprap. Pavla Kofrová

tisková mluvčí KŘP Ústeckého kraje

oddělení tisku a prevence Litoměřice

tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem