Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Spěch se nemusí vyplatit

KRAJ: Nepřizpůsobení rychlosti patří mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod. /VIDEO/ 

K vážnému střetu dvou nákladních automobilů došlo málem v pátek odpoledne poblíž Tetčic na Brněnsku. Devětatřicetiletý řidič rozjeté sklápěčky v mírné zatáčce a na znečištěné vozovce nezvládl řízení vozidla, dostal smyk a částečně přejel do protisměru. Od čelního střetu s protijedoucím kamionem nakonec chyběly jen centimetry, druhý řidič totiž stihl pohotově strhnout řízení na druhou stranu. Při nehodě naštěstí nedošlo ke zranění. Viník od policistů dostal na místě pokutu. Škoda byla předběžně vyčíslena na 115 tisíc korun. Alkohol byl u řidičů dechovou zkouškou vyloučen.

V roce 2023 policisté na jižní Moravě evidovali necelých šest tisíc dopravních nehod. Nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu vozovky (zatáčka, klesání, stoupání, šířka vozovky, apod.), stavu vozovky (náledí, výtluky, bláto, mokrý povrch, apod.) a vlastnostem vozidla a nákladu bylo hlavní příčinou u 741 dopravních nehod, při kterých bylo těžce zraněno 34 osob a 9 osob dokonce zemřelo.

Připomínáme, že nepřizpůsobení rychlosti patří mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod, které nezřídka končí i smrtí. Policisté tedy apelují na řidiče, aby zbytečně nepřeceňovali své řidičské schopnosti a vlastnosti vozidla. Spěch se nemusí vždy vyplatit.

por. Petr Vala, 21. února 2024.

vytisknout  e-mailem