Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Spadla klec

Novojičínsko - Jejich vinou spadly elektrické stožáry. 

Jeden ze zlodějů, který způsobil pád stožárů vysokého napětí je ve vazební věznici. Další tři spolupachatelé jsou vyšetřováni na svobodě.
Doslova mravenčí prací hledáním jehly v kupce sena jsme zjistili po čtyřech měsících zloděje kovů, kteří odcizením částí konstrukcí vysokonapěťových elektrických stožárů způsobili jejich pád s následnou destrukcí a výpadkem el. energie. Svým jednáním tak na odcizených částech sloupu způsobili 7 a1/2 tisícovou škodu, ale následnou ve výši 12 milionů. Hledali jsme až jsme našli.
Známe čtyři pachatele tohoto jednání, jeden je ve vazební věznici, mimo jiné pro svou další trestnou činnost. Jedná se o muže ve věku mezi 45 a 65 let z Kopřivnice, Štramberku a Varnsdorfu. Tito muži se živí sběrem železa.  Tři z nich již mají svou trestní minulost, převážně majetkového charakteru.
V průběhu vyšetřování jsme zjistili, že si pro části železné konstrukce stožárů jezdili opakovaně. Dva stožáry doslovně olupovali jako perníkovou chaloupku. Pomocí páčidel, pilky na železo a kladiva konstrukci demontovali. Až vlivem silného poryvu větru kolem 23 hodiny 3. června konstrukce povolila a stožáry s narušenou statikou spadly. Naštěstí se v dané lokalitě nikdo nepohyboval, také pasoucí se krávy v blízkosti stožáru nebyly zasaženy. 
V průběhu vyšetřování jsme zjistili, že odcizené železo dodávali do jedné ze sběren společně s jiným starým železem. Vztahy s touto sběrnou měli takové, že mu stačilo zavolat a zaměstnanec ochotně přijel a železo od nich odkoupil.
Svým jednáním se dopustili přečinu krádeže a zločinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Soud jim může udělit až 8letý trest odnětí svobody. 


(Tisková zpráva z Nový Jičín 5. června 2012, Spadly elektrické stožáry)

Zloději kradou všechno, kanálové vpustě, dálniční svodidla a nyní také železné vzpěry elektrických stožárů. Pro pár desítek kilogramů železa způsobili mnoha milionovou škodu, naštěstí bez ztráty lidského života.  
K samotnému pádu stožárů došlo v průběhu noci z neděle 3. 6. 2012 na pondělí 4. 6. 2012 v katastru obce Příbor. (pastviny a pole mezi obcemi Hájov a Kateřinice).  Zloději v přesně neurčenou dobu odcizili výstužové profily ze dvou stožárů v jejích dolní části.
Tím, že odcizili železné vzpěry elektrických stožárů, došlo k jejich destrukci, pádu a výpadku elektrické energie v přenosové soustavě. Poškozené firmě tak vznikla předběžná škoda v řádu desítek milionů korun. Po pachatelích pátráme a žádáme veřejnost o spolupráci. Jakékoliv informace k pachatelům tohoto jednání předejte policistům osobně, nebo telefonicky na linku 158.
Samotnou událost prověřujeme jako zločin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Pachatelům tohoto jednání hrozí až 8 let trestu odnětí svobody.

 Ilustrační foto    zde


Tisková zpráva ze dne 31.10.2012

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem