Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Soutěž okrskář roku v době pandemie

KRAJ – Letošní 7. ročník soutěže je nejen pro samotné soutěžící mnohem náročnější, ale také hodnotící komise nemá snadný úkol. Výběr toho nejlepšího probíhá poprvé jinou formou. 

Projekt Okrskář roku, za kterým stojí náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro vnější službu plk. Mgr. Pavel Bartoš, MBA probíhá v Libereckém kraji již od roku 2014.

Projekt vznikl na základě stanovených priorit Krajského ředitelství policie Libereckého kraje na rok 2014. Jednou z nich bylo „Zlepšení spolupráce s orgány státní správy, samosprávy a občany“ a jako další  „Zvýšení pocitu bezpečí občanů v Libereckém kraji.

„Impulsem ke vzniku projektu bylo hledání vhodné formy, která by vedla k trvalému, efektivnímu a otevřenému dialogu. Prohloubení součinnosti mezi policií a jejími partnery, zvýšení spokojenosti s prací policie a zlepšení vnímání kvality policejní práce. Především to má vést ke zvýšení pocitu bezpečí občanů“, uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje plk. Mgr. Vladislav Husák.

2.místo-prap. Dušan zajíc.JPG
Pět let ukázalo, že je projekt úspěšný. V roce 2018 byl projekt nominován do národního kola "Evropské ceny kriminality 2018", kdy tématerm bylo Community policing. V národním kole v rámci celé České republiky obsadil 2. místo

Tak jako každá jiná soutěž i tato má svá předem definovaná pravidla. Zpravidla 31 okrskářů – policistů ze základních útvarů, kteří jsou z celého Libereckého kraje, představují porotě sestavené ze zástupců Policie ČR a zároveň zástupců samosprávy své okrsky.

Pro policisty je zároveň prezentace před komisí velkou zkouškou vyjadřovacích schopností.

Z 31 okrskářů je vybráno 10 nejlepších, kteří postoupí do dalšího kola soutěže, která má ambice nejen definovat standardy okrskové služby, ale také zjistit její stav v Libereckém kraji a především fungovat jako platforma pro předávání příkladů dobré praxe.

Na konci roku tři nejlepší převezmou ocenění a zajímavé ceny z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a hejtmana Libereckého kraje.

Policista se díky přípravě a účasti v soutěži podrobněji seznámí se svým okrskem, s jeho problematikou, orgány samosprávy a především s obyvateli. Zabývá se dohledem nad dodržováním veřejného pořádku, ochranou majetku občanů, řešením dlouhodobých problémů, kontrolou problémových lokalit, kriminálně závadových osob a preventivní činností. cílem tohoto projektu je prioritně snaha o intenzivnější kontakt  s občany přímo v terénu, kteří se tak mohou v případě potřeby obracet na policistu, kterého znají.

Počátkem tohoto týdne se uskutečnilo 2. kolo soutěže "Okrskář roku 2020". Do druhého kola postoupilo 11 policistů ze všech územních odborů - z Liberecka, Jablonecka, Českolipska a Semilska. Tentokrát však nemohl probíhat  výběr soutěžících z důvodu probíhající pandemie COVID - 19 obvyklým způsobem. Druhé kolo soutěže bylo uskutečněno zcela jinou formou, a to prostřednictvím videokonference, kdy komise z řad Policie ČR a samosprávy distančně ze svých kanceláří hodnotila v přímém přenosu činnost okrskářů za roku 2020.

"Mám tu čest být členem komise v soutěži „Okrskář roku 2020“", uvedl jeden ze členů komise Ing. Vít Vomáčka, starosta obce Kravaře. "Zúčastnil jsem se videokonference, kde jsem následně hodnotil jednotlivé policisty a jejich okrskovou činnost", dodal.

Každý soutěžící mohl volnou formou, buď prostřednictvím elektronického okrsku nebo powerpointovou prezentací či videem představit svou činnost a svůj okrsek v rámci časové dotace 20 minut. Následovaly dotazy členů komise ke zjištění jejich činnosti. Hodnocená kritéria od ústrojové kázně, formy prezentace, vyjadřování, komunikace, reakcí na otázky po hlavní část, a to samotnou činnost okrskáře tj. znalost okrsku, jeho zhodnocení bezpečnostní situace a vliv (forma) jeho činnosti, případně opatření daného obvodního oddělení  ke zvýšení pocitu bezpečí občanů, dobrého jména Policie ČR a předání informací uvnitř Policie ČR.

Duchovní otec projektu, náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro vnější službu plk. Mgr. Pavel Bartoš, MBA ohodnotil činnost jednotlivých soutěžících, zejména tu, kterou udělali směrem k občanům v době pandemie COVID – 19.

„I přesto, že je tato doba pro všechny z nás velmi složitá a letošní 7. ročník je kvůli pandemii zcela jiný, soutěžící okrskáři byli výborně připraveni a z jejich prezentací bylo patrné, že i v této nelehké době do soutěže vkládají maximální úsilí a o občany se starají se stejným nasazením jako v době, kdy pandemie nebyla."

Úkol  hodnotící komise nebude snadný. Nyní musí vybrat z 11 soutěžících jen tři nejlepší "Okrskáře roku 2020". 


30. 10. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem