Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Soudek policejní krve

Policisté - hasiči - záchranáři se každodenně setkávají při své práci s lidským utrpením. Vidí, jak málo stačí, aby lidský život vyhasl. Mnohdy to závisí jen na dostatku krve pro transfuzi. Její potřeba pro záchranu lidského života neustále roste.  

 

p08.jpg
Když na tohle přišla řeč mezi instruktory a žáky ve Školním policejním středisku Domažlice, tak si řekli „a to by bylo, abychom nepomohli". Stačilo jen málo a světlo světa spatřila akce „Soudek policejní krve". Primářka transfuzní stanice Klatovské nemocnice vyšla požadavku vedení střediska ochotně vstříc a v měsíci září 2008 se dvakrát po sobě proměnilo několik učeben školního střediska na zdravotnické pracoviště. Z kanceláře byla malá improvizovaná ordinace, v učebně namísto vyučování odběr krevních vzorků. V další učebně dobrovolný dárce pohodlně ulehl na lůžku a přidal svůj podíl do policejního soudku. Závěr byl v kuchyňce, proměněné v útulný bufet dobrovolníků Červeného kříže. Zde každý dárce doplnil chybějící tekutiny, ztracenou energii a dostal na cestu i malou výslužku, včetně tolik potřebných vitaminů. No a bylo to.
Pro většinu dárců vůbec první zkušenost s bezplatným odběrem krve. Stovka policistů a policistek i přes své mládí prokázala zcela jasně svůj vysoký mravní a etický potenciál. Nejen to, dala svému okolí i zřetelný signál: „My policisté jsme především lidé. Jako profesionálové nejen ochráníme, ale i pomůžeme". Prostě a jednoduše - jsme na svém místě. Až na několik výjimek v Domažlicích darovali krev všichni. Napřed šli zcela samozřejmě policejní instruktoři, v čele s vedoucím střediska i jeho zástupcem.
No a jen tak mimochodem půlhektolitrový „Soudek policejní krve" hnedle přetekl. Plný až po okraj té nejvzácnější tekutiny na světě, bezplatně darované policisty Školního policejního střediska Domažlice. Všem bezplatným dárcům patří hluboká úcta a poděkování.

mjr. JUDr. Jaroslav Vlach

Fotogalerie                                                        Časopis Policista č. 11 / 2008 str.41 V Domažlicích tekla krev

vytisknout  e-mailem