Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Součinnostní cvičení "AKTIVNÍ STŘELEC"

ÚSTECKÝ KRAJ - Prověřovací akce složek IZS proběhla na střední škole v Mostě.  

Taktické cvičení "Aktivní střelec"Včera dopoledne proběhlo v prostorách Střední školy technické v Mostě Velebudicích taktické cvičení "AKTIVNÍ S​​TŘELEC". Cílem bylo ověřit postupy policie při střelbě ve školním zařízení s větším počtem zraněných osob a součinnost složek Integrovaného záchranného systému a městské policie. Policie ČR podobnými cvičeními reaguje na situaci ve světě, kdy útokům střelců padly za oběť nejen nevinné osoby, ale i děti. Policisté se snaží eliminovat možná rizika, a proto nacvičují i zvládnutí takto mimořádných událostí.

Prověřovací cvičení odstartovalo telefonické oznámení na linku tísňového volání 158 „o pravděpodobné střelbě ve škole“.  V rozlehlém objektu se měli nacházet tři střelci. Úkolem policistů bylo v co nejkratším čase v neznámé budově nalézt střelce, zastavit jejich jednání a zajistit bezpečí pro ohrožené osoby.

Na akci se podílely desítky policistů krajského ředitelství (zásahová jednotka, speciální pořádková jednotka, základní policejní útvary, dopravní policie, kriminální policie) a další složky Integrovaného záchranného systému Ústeckého kraje, hasičský záchranný sbor a zdravotnická záchranná služba. Dále také strážníci Městské policie Most a Městské policie Litvínov. Dokonalé maskování zranění, které podtrhovalo věrohodnost situace, zajistili pracovníci Školního policejního střediska Teplice.

Taktické cvičení na místě řídil vedoucí Školního policejního střediska krajského ředitelství mjr. Ing. Vít Pech. Velitelem zásahu byl zástupce vedoucího Územního odboru Policie ČR Most plk. Ing. Jindřich Bergmann.

Součinnostní cvičení se uskutečnilo v souladu s plánem cvičení složek Integrovaného záchranného systému.  

Na místě prověřovací akce byli zástupci vedení krajského ředitelství a vedení územního odboru Most.   

Jako hosté – pozorovatelé se cvičení zúčastnili zástupci Policejního prezídia ČR, kolegové z Policejního ředitelství Chemnitz, zástupce vedení HZS, zástupci městských policií Most a Litvínov.

Poděkování patří vedení Střední školy technické Most Velebudice, které poskytlo prostory a také se angažovalo během příprav. Nemalý dík směřuje k pedagogům a studentům školy oboru "bezpečnostně právní činnost", kteří se do součinnostního cvičení aktivně zapojili. Materiální zdravotnické vybavení na taktické cvičení poskytl Krajský úřad Ústeckého kraje.

por. Alena Bartošová

KŘP Ústeckého kraje

27. listopadu 2013

vytisknout  e-mailem