Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Snažil se hlídce ujet

ORLICKOÚSTECKO – Neujel a s vozidlem havaroval. 

Orlickoústečtí dopravní policisté se od soboty 9. března 2024 zabývají havárií vozidla zn. Saab, ke které došlo před dvaadvacátou hodinou na silnici II. třídy č. 315 mezi obcemi Sázava u Lanškrouna a Lubníkem. Kolegové z hlídkové služby si v obci všimli rychle jedoucího vozidla a vydali se za ním. Snažili se vozidlo dojet a řádným způsobem zastavit, to se ale nepodařilo. Vozidlo neustále zrychlovalo a ztrácelo se policistům z dohledu. Ujíždějícímu vozidlu se nakonec mezi obcemi stala osudnou pravotočivá zatáčka. Po jejím průjezdu najelo vozidlo vlevo na nezpevněnou komunikaci, přetočilo se přes střechu a havarovalo. V té době byli policisté přibližně 300 metrů od vozidla.

Policisté na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu pro řidiče a jeho spolujezdce. Naštěstí se ukázalo, že zranění neutrpěli. Policisté 28letého řidiče vyzvali k provedení dechové zkoušky. Tu ale vzápětí odmítl, stejně jako drogový test a odborné lékařské vyšetření ke zjištění přítomnosti alkoholu či jiných návykových látek. Lustrace řidiče navíc odhalila platný zákaz řízení motorových vozidel, který mu začal platit poměrně nedávno - 22. ledna 2024. Ani lustrace vozidla zn. Saab neproběhla bez závad, platnost technické kontroly skončila už v září minulého roku.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což 28letému řidiči hrozí trest odnětí svobody až na 2 léta. Dále oznámili přestupek řidiče do správního řízení, kde mu za odmítnutí testu na alkohol a jiné návykové látky hrozí sankce od 25.000 do 75.000 tisíc korun, zákaz činnosti na 18 měsíců až 3 léta.

14. března 2024
por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

Foto PČR1

Foto PČR1 

Detailní náhled

Foto PČR2

Foto PČR2 

Detailní náhled

Foto PČR3

Foto PČR3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem