Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Smyšlené oznámení

LITOMĚŘICKO - Nasazení sil, prostředků a práce policistů bylo zbytečné! 

         Počátkem měsíce června 2018 přijali policisté v Roudnici nad Labem oznámení o pokusu znásilnění od sedmnáctileté dívky. Oznamovatelka jim sdělila, že k ní v nočních hodinách v katastru města měl přistoupit neznámý muž, který ji povalil na zem, klekl si na ní a roztrhal jí tričko. Dívka se měla bránit, kopem do rozkroku jej zneškodnit a utéct. Uvedla také podrobný popis pachatele. Na místo činu ihned vyjeli místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování včetně specialistů na vyhledávání a zajišťování stop. Intenzivní pátrání po neznámém pachateli ukončila změněná výpověď oznamovatelky. Do protokolu uvedla, že si vše vymyslela… Tím však policejní práce na uvedeném případu neskončila. Kriminalisté museli vyslechnout další svědky, kteří měli v uvedeném případu figurovat. Z dalšího vyšetřování vyplynulo, že se naštěstí opravdu jedná o znásilnění vymyšlené.

          Obdobné oznámení přijali koncem měsíce června také policisté v Litoměřicích. Na základě rozsáhlého šetření bylo již od počátku velmi pravděpodobné, že oznámení je smyšlené. Veřejnost nebyla informována, jelikož jí nehrozilo žádné další nebezpečí a poskytnuté informace by mohly vážně narušit průběh trestního řízení. Nicméně někteří občané, šířící zprostředkované a neověřené zprávy na sociálních sítích si patrně neuvědomují, co mohou svým jednáním způsobit.

         Ze zkušeností kriminalistů vyplývá, že z objasněných případů znásilnění je více než polovina vymyšlených, tedy, že se vůbec nestaly.

        Smyšlená oznámení zaměstnají značný počet policistů, kteří by mohli pracovat na důležitějších případech. Dále je nutné upozornit veřejnost, že v případě nepravdivých oznámení, mohou čelit trestnímu stíhání pro trestný čin křivé obvinění popř. správním orgánem městského úřadu, může být uložena za přestupek křivého vysvětlení pokuta až do výše 50 tisíc korun. V neposlední řadě pak především policisté chybějí tam, kde jsou opravdu třeba a kde mohou pomoci!

Litoměřice, 10. 7. 2018, nprap. Pavla Kofrová

tisková mluvčí KŘP Ústeckého kraje

oddělení tisku a prevence Litoměřice

tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem