Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Smrtelná nehoda pod Pindulí – padlo obvinění

VSETÍNSKO: Řidič ho odmítá. 

Z trestného činu usmrcení z nedbalosti obvinil policejní komisař po půlročním vyšetřování třicetiletého muže, který měl zavinit vloni v prosinci pod Pindulí u Rožnova p. R. dopravní nehodu, při které zemřel osmatřicetiletý muž. Obviněný vypovídá, že jel z opačného směru, než v průběhu vyšetřování této závažné nehody zjistili a zadokumentovali kriminalisté, a zavinění odmítá.

Smrtelná nehoda se stala 16. prosince 2016 na silnici I/58 v katastru obce Rožnov p. R. krátce po půl třetí odpoledne. Čelně se tam střetla dvě vozidla Mercedes Benz a Peugeot Boxer. Při střetu na místě zemřel osmatřicetiletý řidič Mercedesu Benz z Valašskomeziříčska, řidič druhého vozidla byl z místa nehody s těžkým zraněním letecky transportován do ostravské fakultní nemocnice. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Silnice byla několik hodin uzavřena.

S ohledem na postavení vozidel bezprostředně po dopravní nehodě, která byla po čelním střetu silně zdeformována a zaklíněna do sebe, a absenci přímých svědků střetu, nebyl zcela jasný průběh dopravní nehody, a proto kriminalisté vsetínského oddělení obecné kriminality, kteří si vyšetřování nehody od dopravních policistů na místě převzali, přizvali znalce z oboru dopravy, odvětví silniční dopravy. Znalecký posudek nepotvrdil prvotní podezření policistů a výpověď řidiče Peugeotu Boxer, který při výslechu sdělil, že jel ve směru od Rožnova p. R. na Frenštát pod Radhoštěm a řidič Mercedesu Benz při jízdě z opačného směru vjel znenadání do protisměru, kde se auta čelně střetla.

Z vypracovaného znaleckého posudku vyplývá, že řidič Peugeotu Boxer jel z opačného směru, než uvádí, tedy od Frenštátu pod Radhoštěm na Rožnov p. R.. Při jízdě s Peugeotem Boxer vjel znenadání do protisměru, kde se čelně střetl s vozidlem Mercedes Benz, jehož řidič na místě zemřel. Nejenom znalecký posudek z oboru silniční dopravy, jehož součástí bylo i podrobné zkoumání obou vozidel, ale i výpovědi několika osob a další důkazy zjištěné v průběhu vyšetřování ukazují na to, že zavinění tragické nehody je na straně třicetiletého řidiče Peugeotu Boxer z Rožnovska.

Alkohol ani jiné návykové látky nebyly u řidičů zjištěny. Při vyšetřování dopravní nehody jsme zjistili, že ani jeden z řidičů nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem.

Obviněnému muži hrozí v případě prokázání viny za trestný čin usmrcení z nedbalosti až šestiletý trest odnětí svobody.

31. července 2017, mjr. Mgr. Lenka Javorková  

                                                                                              

vytisknout  e-mailem